Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL) vid Göteborgs universitet är unikt genom sin integration av samhälls- och miljövetenskap. Utbildningen ger en miljökompetens som spänner över flera vetenskapliga områden, en gedigen specialistkunskap och en förmåga att arbeta i nätverk och projektgrupper.

Genom att läsa tillsammans med naturvetare får du en bred förståelse för miljöfrågor samtidigt som du specialiserar dig i en av fem samhällsvetenskapliga profiler; humanekologi, miljöekonomi (nationalekonomi), miljöplanering (kulturgeografi), miljöpolitik (statsvetenskap) eller uthålligt företagande (företagsekonomi). Läs mer om de olika profilerna under rubriken "Våra fem profiler".

 


 

Fråga en student
Undrar du hur det är att plugga på samhällsvetenskapligt miljövetarprogram? Ställ alla dina frågor till Martina.
fraga.smil@handels.gu.se


 

"Hållbarhetstänk är en del av min vardag"

Ebba Broder, student på Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.

Läs hela intervjun med Ebba Broder

 


 Programupplägg

Examen

Dubbla examina

Som student på Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram kan du ansöka om dubbla examina. I miljövetenskap samt i profilämnets underliggande basämne.

Filosofie kandidatexamen

När du är klar med dina studier kan du ansöka om en filosofie kandidatexamen med huvudområde miljövetenskap med inriktning mot resp. profil samt en filosofie kandidatexamen med resp. profilämnes underliggande basämne som huvudområde.

Exempel: Har du läst miljöekonomisk inriktning kan du få en "Filosofie kandidatexamen i miljövetenskap med inriktning mot miljöekonomi" samt en "Filosofie kandidatexamen i nationalekonomi".

Ekonomie kandidatexamen

Läser du någon av profilerna uthålligt företagande alt. miljöekonomi och även vill ha en ekonomie kandidatexamen kan du komplettera dina studier. Har du läst företagsekonomi krävs 30 hp nationalekonomi på grundnivå och har du nationalekonomi som inriktning krävs 30 hp företagsekonomi.

Du uppfyller då även fackförbundet Civilekonomernas regler för medlemskap och får rätt att kalla dig civilekonom.

Det här kan du jobba med

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram ger dig kunskaper att arbeta som t ex utredare och planerare inom myndighet och företag. Här kan du använda dig av din samhällsvetenskapliga profil samtidigt som du har miljökompetensen. Programmets olika profiler erbjuder dig därutöver mer specifika yrkeskarriärer.

Knappt hälften av våra alumner jobbar inom offentlig sektor där kommuner är en av de största arbetsgivarna tätt följt av statliga myndigheter. Bland dem som jobbar inom den privata sektorn är den största arbetsgivaren större företag.

Länk till alumnundersökning som genomfördes 2019.

Sista ansökningsdag

Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram startar enbart på hösten. Sista ansökningsdag är 15 april 2020 och du ansöker via www.antagning.se

Praktik

Praktik ingår inte som ett obligatoriskt moment i programmet men är man ändå intresserad av att praktisera finns det några möjliga vägar att gå.

Om du själv skaffar en praktikplats kan du antas till kursen Samhällsvetenskaplig miljöpraktik, 15 hp som ges både höst och vår. Du praktiserar på en myndighet eller företag, i Sverige eller utomlands i ca 8 veckor och skriver sedan en projektrapport. Det finns även en praktikkurs som sträcker sig över en hel termin. Den är främst tänkt för utlandspraktik och när det är ett särskilt krav från arbetsgivaren att praktiken skall pågå en hel termin.

Du kan också läsa kursen Miljövetenskap i praktiken, 15 hp som består av föreläsningar, studiebesök samt 5-6 veckors praktik. Här behöver du inte ordna praktikplats själv. Notera att om du läser den här prakikkursen räknas den inte som miljövetenskap. 


På samhällsvetenskapliga fakulteten finns kursen Kvalificerad arbetspraktik med samhällvetenskaplig inriktning, 30 hp. Den är öppen för dig som har statsvetenskaplig eller humanekologisk profil samt har skrivit uppsats på kandidatnivå.
 

Kontakt

Studievägledare
Anna-Karin Ågren

Telefon:031-786 1340
E-post: smil@handels.gu.se

Programansvarig
Håkan Eggert
 

Behörighet

Behörighet
Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2, Naturkunskap 2/Fysik 1 och Kemi 1 (områdesbehörighet 3/A3, undantag ges för Biologi A/1)

(Matematik C, Samhällskunskap A, Naturkunskap B (kan ersättas med Kemi A och Fysik A))

Meritkurser
Du får meritpoäng i moderna språk, engelska och matematik. Behörighetsgivande kurser ger aldrig meritpoäng. Betygskravet är lägst godkänt. Högre betyg ger inte mer poäng.

Urval

Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)

Studera utomlands

Våra alumner

Vad säger studenterna som tidigare läst SMIL?

Skugga en student

Career Service

Spännande hållbarhetstalanger 2019

Aktuell Hållbarhet har utsett 2019 års mest spännande hållbarhetstalanger under 33 år. Med på listan finns tre fd SMIL-studenter, Anna Simmons, Martin Ahrin-Larsson och Saga Jernberg. Läs mer om dem här.

Sidansvarig: Anna-Karin Ågren|Sidan uppdaterades: 2020-03-03
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hgu.gu.se/utbildning/Programutbildningar/smil/
Utskriftsdatum: 2020-08-05