Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Termin 1-6 Obligatoriska kurser

Syftet med utbildningen är att ge dig goda juridiska kunskaper som du praktiskt kan tillämpa. Detta mål nås inte bara genom studier av lagar och andra juridiska texter utan kräver också förståelse för samhället, mellanmänskliga relationer och andra vetenskapliga discipliner än juridiken.

Utbildningsprogrammet omfattar år ett först Grundläggande juridisk metod och Offentligrätt där du sätts in i rättsordningen och de olika roller som jurister förväntas bemästra. Genom Civilrätt I behandlas sedan hanteringen av ekonomiska dispositioner mellan företag, konsumenter och familjemedlemmar.

Under år två belyser Teoriterminen de rättsvetenskapliga traditionerna med exempel från framför allt familje-, social- och miljörätten. Härpå följer Straff- och processrätten.

De första två årens studier avseende ekonomiska dispositioner fördjupas år tre i kursen Civilrätt C som innehåller krediträtt, associationsrätt, exekutionsrätt. Termin 5 avslutas med kursen Arbetsrätt. Kursen Internationell rätt för studierna mot de internationella relationerna mellan stater, organisationer och andra enskilda aktörer. De tre grundåren avslutas med kursen Skatterätt med redovisning.

Fjärde året väljer du fördjupningskurser med möjlighet att fördjupa dig inom t ex affärsjuridik, sjörätt, miljörätt, social styrning, eller skatte- och bolagsrätt. Du har också möjlighet att läsa välfärdsrätt inom ramarna för Juridiska institutionens Rättspraktik.

Under år fyra kan du ansöka om utbytesstuder under en eller två terminer vid något av våra partneruniversitet. Studierna avslutas under år fem med en termins examensarbete.

För att nå målet med utbildningen använder vi olika former av pedagogik där du ställs inför kraven att i tal och skrift analysera problem och hantera dem med de juridiska verktygen. Formerna spänner från traditionella katederföreläsningar och seminarier till intervjuer, rollspel och datorsimulationer.

Goda kunskaper i engelska är en viktig förutsättning för framgångsrika studier på juristprogrammet. Som ett led i internationaliseringen införs engelsk litteratur på allt fler av programmets kurser.

Sidansvarig: Saida Hajee|Sidan uppdaterades: 2015-02-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?