Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Svenskarna redo byta resmål för klimatet

[2020-01-16] Kanske är det Greta Thunberg-effekten som slagit igenom? Även om vi inte vill sluta flyga, så är många av hänsyn till klimatet beredda att hitta nya resmål. Det kan minska utsläppen från svenskarnas flygresor med en fjärdedel, visar en ny studie.

[Göteborgs-Posten Plus]

Så stoppar du skitsnacket på golvet

[2020-01-15] Chefstidningen. Skitsnack och skvaller på golvet? Se det som en tidig och viktig signal på att något är fel och att du som chef måste agera.

[Chefstidningen]

Second hand flåsar klädjättarna i nacken

[2020-01-14] Andrahandsmarknaden för kläder växer. Från att ha varit en angelägenhet för småaktörer och välgörenhetsorganisationer börjar nu även de stora klädkedjorna testa konceptet. Men det är inte bara konsumenternas efterfrågan som leder utvecklingen.

[Sydöstran]

"GHP:s verksamhet raserar den svenska sjukvårdsmodellen"

[2020-01-10] Att privata försäkringar avlastar den offentliga vården är ett felaktigt men vida spritt argument, skriver forskaren John Lapidus i en replik.

[Dagens Medicin]

Gör Preem verkligen drivmedel av rester från skogen?

[2020-01-09] I Preems reklam vandrar Gunde Svan omkring skogen tillsammans med sjungande grenar. Filmen avslutas med budskap om bensin och diesel som tillverkas av rester från skogen.

[Göteborgs-Posten Plus]

Forskarnas bevis på kommande lågkonjunktur

[2020-01-05] Den svenska konsumtionen minskar. Enligt forskare på Göteborgs universitet vittnar detta om att lågkonjunktur är på ingång.

[GöteborgDirekt]

Rengör Foreo bättre än allt annat på jorden?

[2020-01-03] Grundarna bakom det svenska företaget Foreo har gått från att sälja lyxdildos till att få sin hudvårdsprodukt synlig hos några av Sveriges största influencer.

[Göteborgs-Posten Plus]

Tecken på minskad konsumtion kan vara begynnande lågkonjunktur.

[2020-01-03] Strax före jul släppte Centrum för konsumtionsvetenskap sin årliga rapport om hur den svenska konsumtionen utvecklades.

[FöretagarFörbundet]

Facken är tysta - och låter välfärden raseras

[2020-01-03] Debatt Facken är tysta - och låter välfärden raseras Slutreplik från John Lapidus om privata sjukförsäkringar 2020 kl. 09:46 Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

[Aftonbladet]

Cecilia Solér: Den existentiella konsumtionen fyller ett ...

[2019-12-26] Konsumtionen har blivit svaret på vår tids existentiella frågor. Inför årets ...

[Dagens Nyheter - Login]

Ingenjörer testade nya metoder för att uppmuntra lekfull kreativitet

[2019-12-23] Bland ingenjörerna på ett it-bolag med 2000 anställda i Göteborg diskuterades ofta behovet av att öka kreativiteten och höjden för innovationer. Men de system som fanns i form av idéboxar, hackathons och design-workshoppar var inte tillräckliga.

[Ny teknik]

Professorn: Julgåvor viktigt för att bygga relationer

[2019-12-23] Många företag väljer att skippa julklappar till de anställda, men julgåvor är relationsbyggande - och julfester skapar gemenskap på arbetsplatsen. Det menar Stefan Tengblad, som är professor i human resource management.

[SVT Nyheter]

Forskare om mobilmissbruk: Jag har undvikit att mäta min skärmtid

[2019-12-23] I en ny bok berättar forskaren Nanna Gillberg om hur det beroendeframkallande och kravlösa skärmanvändandet påverkar de sociala relationerna och vår uppmärksamhetsförmåga. Special Nest har intervjuat henne.

[Special Nest]

Vill facken rasera den gemensamma vården?

[2019-12-21] Debatt Vill facken rasera den gemensamma vården? John Lapidus: TCO:s och Sacos privata sjukförsäkringar urholkar svensk välfärd 2019 kl. 04:00 Detta är en debattartikel.

[Aftonbladet]

Stoppa ungdomshysterin

[2019-12-20] Pension vid 67 men oönskad av arbetsgivarna redan efter 40. Att det krävs nytt blod för att överleva är en myt - erfarenhet är minst lika viktigt för affärerna. BUDSKAPET FRÅN POLITIKERNA är tydligt: vi ska jobba längre.

[Veckans Affärer]

Lågkonjunktur på intåg spåras i vår konsumtion

[2019-12-20] Konsumenterna lägger mer på det som måste köpas och skjuter upp det som inte är nödvändigt. Det visar årets konsumtionsrapport från Centrum för konsumtionsvetenskap i Göteborg.

[Göteborgs-Posten Plus]

Smarta spaningar mot 20-talet

[2019-12-20] Vi säger tack och hej för det här året, och för det här decenniet.

[Resumé]

Mindre krog och shopping - nu drar snålblåsten in

[2019-12-20] Svenskarna är mindre generösa mot behövande, gör färre restaurangbesök och konsumerar inte lika mycket. Den ekonomiska snålblåsten är här, enligt en årlig forskningsrapport från Göteborgs universitet.

[fPlus]

Tecken på ekonomisk snålblåst bland svenskar

[2019-12-20] Orosmoln har blåst in och dämpar svenskarnas köpsug. Minskad generositet mot ...

[Sydsvenskan]

Rätt ledarskap får fler att vilja jobba efter 65

[2019-12-19] Ledarskapet har stor betydelse för om medarbetare kan och vill stanna på jobbet efter 65. Det visar flera forskningsgenomgångar, och nu testar chefer i Helsingborgs stad en ny modell för att göra arbetslivet hållbart för alla åldrar.

[Redaktör]

Rätt ledarskap får fler att vilja jobba efter 65

[2019-12-19] Ledarskapet har stor betydelse för om medarbetare kan och vill stanna på jobbet efter 65. Det visar flera forskningsgenomgångar, och nu testar chefer i Helsingborgs stad en ny modell för att göra arbetslivet hållbart för alla åldrar.

[Dagens Samhälle]

"Orosmoln" bland konsumenterna

[2019-12-19] Centrum för Konsumtionsvetenskap har släppt sin årliga konsumtionsrapport. Forskarna ser flera tecken i den svenska konsumtionen som tyder på att en lågkonjunktur är på gång. Årets rapport heter "Orosmoln".

[Buzzter]

Miljondonation till Handelshögskolan i Göteborg inför 100-årsdagen

[2019-12-19] Börssällskapet i Göteborg stöttar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med en miljon kronor. Gåvan är inledningen på en insamling inför Handelshögskolans kommande 100-årsjubileum 2023.

[Civilekonomen]

Startskott för Göteborgs nya handelshögskola byggas

[2019-12-19] I januari 2020 planeras flera byggnader i Göteborg att rivas, för att göra plats för Handelshögskolans nya och efterlängtade byggnad.

[Building Supply]

Ola Olsson: Bo Rothstein använder lösryckta citat

[2019-12-18] Nykolonialism är ekonomiskt utnyttjade av gamla kolonier, inte att utföra småskaliga policyexperiment i afrikanska byar. Det skriver Ola Olsson i sin slutreplik i debatten om årets pris i ekonomi till Alfred Nobels ära.

[Göteborgs-Posten Plus]

Hallå Erik Gustafsson, nydisputerad vid IIE!

[2019-12-18] Erik Gustafsson har lagt fram doktorsavhandlingen Fashioning a Knowledge Intensive Entrepreneur? på Institutet för innovation och entreprenörskap (IIE), Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Esbri]

Så fick Sverige sin unika minusränta

[2019-12-18] När Riksbanken sannolikt höjer repan på torsdag lämnar Sverige en period av unikt låg styrränta. Men varför genomförde Riksbanken den extrema penningpolitiken och vilka effekter fick det?

[Göteborgs-Posten Plus]

Gigga – frihet eller anpassning?

[2019-12-18]

Att gigga innebär ökad frihet – eller? Nja, i många fall rör det sig nog snarare om en känsla av frihet. Giggare måste ofta anpassa sig till kunden och jobba mer för mindre betalt än den som är anställd.

När medieforskaren Maria Norbäck undersökte arbetsvillkor och arbetssituation för ett stort antal svenska frilansjournalister med gig-jobb blev det tydligt att den så kallade friheten ofta är rejält inskränkt.

[Redaktör]

Nu rivs delar av Handelshögskolan

[2019-12-18] Handelshögskolan ska få en egen stationsuppgång till Västlänken. Samtidigt ska fakulteten få större lokaler. I januari påbörjas rivningsarbetet.

[GöteborgDirekt]

Replik: Fairtrade ger odlarna ökade inkomster

[2019-12-18] Fairtrade Sverige svarar på ledaren Gör som Ronneby, säg hej då till Fairtrade! (BLT den 12 december).

[Blekinge Läns Tidning]

Nu börjar rivningen av delar av Handelshögskolan

[2019-12-17] Snart är Handelshögskolan ett minne blott - åtminstone som den ser ut i dag. Nästa månad börjar delar av byggnaden att rivas för att bygga nytt och ge plats åt Västlänkens Hagastation.

[Göteborgs-Posten Plus]

Ett steg närmare en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg

[2019-12-17] Nu startar förberedelserna för en ny byggnad vid Handelshögskolan i centrala Göteborg. Byggnaden ska ge fakulteten möjlighet att expandera och utveckla sin utbildning och forskning inom ekonomi och juridik.

[Svensk Byggtidning]

Klimatomställningen kan leda till finansiell instabilitet

[2019-12-17] Risken finns att stranded assets ökar ju snabbare klimatomställningen går och kan leda till spridningseffekter till fler delar av ekonomin och finansiell instabilitet." Det skriver Alexandra Stråberg,

[Realtid]

"Affärsidén bygger på ett snyltande på det offentliga"

[2019-12-16] REPLIK DN DEBATT 13/12. En privat försäkring ger tillgång till Hedda Cares ...

[Dagens Nyheter - Login]

Konsumtionen fortsätter att öka - men köpfesten avtar

[2019-12-16] Trots en stundande lågkonjunktur så fortsätter konsumtionen att öka, det fastslår Handelshögskolans årliga konsumtionsrapport. Men ökningstakten har avtagit.

[Sveriges Radio Göteborg]

När ska S kliva ut ur skuggorna och kämpa för välfärden?

[2019-12-16] Vi kunde fått svar på frågor om allt ifrån privata sjukvårdsförsäkringar till multinationella vårdbolag när utredaren presenterade sina 859 sidor under rubriken "Jämlik vård".

[ETC]

Forskare: Sverige är dåligt rustat för en ny lågkonjunktur

[2019-12-16] Svenskarnas konsumtionsmönster tyder på att vi är på väg i en ny lågkonjunktur.

[Omni Ekonomi]

Svenskarnas köpmönster pekar mot lågkonjunktur

[2019-12-16] Flera tecken i den svenska konsumtionen antyder att lågkonjunkturen är på väg. Den slutsatsen dras av forskarna vid Centrum för konsumtionsvetenskap som i dag släpper årets upplaga av konsumtionsrapporten.

[Omni Ekonomi]

Del 1 - Ta tåget: Förord

[2019-12-13] Som hängiven resenär sedan tidigt 80-tal var Per J Andersson en av dem som tidigt vurmade för tåget. Han är en av grundarna av resemagasinet Vagabond och har skrivit ett flertal guide- och reportageböcker.

[Tidningen Syre]

Så försökte ingenjörer öka kreativiteten

[2019-12-09] I stället för traditionella workshops och brainstormmöten försökte några ...

[Dagens Nyheter - Login]

"Smart av Asap Rocky att åka till Sverige"

[2019-12-09] Asap Rockys tid i svenskt häkte blev en världsnyhet och hotade att orsaka en politisk kris. Nu återvänder rapparen till Sverige för en spelning i Globen - trots att han ska ha sagt att han aldrig ville sätta sin fot här igen.

[Borås Tidning]

"Platsen kommer alltid förknippas med detta"

[2019-12-05] Två män sköts till döds utanför en nattklubb i Norrköping på torsdagen och en sådan typ av händelse har en stor påverkan på hur folk upplever platsen och staden, menar Eva Ossiansson, lektor vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio Östergötland]

Studie: Vi skäms för våra klädinköp

[2019-12-04] Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode - men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam.

[Kurera]

Läckberg parasiterar på det gemensamma

[2019-12-04] Camilla Läckbergs företag Hedda Care skulle inte klara sig en dag utan ...

[Expressen]

"Internet inte viktigt för den sociala generationen"

[2019-12-03] Det har alltid gnisslat en del i kommunikationen mellan olika generationer, men när det gäller dagens uppkopplade unga och generationen före är gapet extra stort.

[Tidningen Syre]

Så har Melania julpyntat Vita huset

[2019-12-03] Melania Trump, som styrt juldekoreringen av Vita huset, har inte sparat på krutet. Den överdådiga juldekorationen är hon inte ensam om - kanske är det så att sociala medier har ökat vår benägenhet att försöka imponera på omgivningen.

[SVT Nyheter]

Nu är kartan på väg att ritas om för arbetskraftsinvandringen

[2019-12-03] Arbetskraftsinvandring Efter den senaste tidens debatt tycks det finnas ett klart stöd i riksdagen för att ändra dagens generösa regler om arbetskraftsinvandring. Trots att januariavtalet säger något annat.

[Arbetsvärlden]

Långlyssning: Vill M privatisera vården?

[2019-11-30] Benjamin Dousa på MUF och Irene Svenonius (M) har föreslagit att svensk sjukvård ska finansieras via privata sjukvårdsförsäkringar.

[Sveriges Radio]

Blåsigt, sexigt, sorgligt - Malmström slutar

[2019-11-30] EU-parlamentsledamot. EU-minister. EU-kommissionär. Men från och med nu bara ...

[Sydsvenskan]

Framtidens mode kräver kreativa och företagsamma designers |

[2019-11-29] Kreativitet och kreativ kunskap är nyckelfaktorer för innovation inom modeindustrin, både för befintliga företag och helt nya. Nyutbildade modedesigners är tidiga med entreprenörskap och hittar egna lösningar för att gå runt.

[Forskning.se]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?