Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Hjärnan visar vad vi egentligen tycker

[2019-03-16] I en alltmer digital värld lämnar vi spår efter oss som kartläggs in i minsta detalj vare sig vi vill det eller inte. Våra flöden i sociala medier anpassas för att vi skall påverkas.

[Göteborgs-Posten]

Slut på shopping som skaver

[2019-03-16] Svenskarna slår konsumtionsrekord år efter år. Inte ens under den senaste finanskrisen slutade vi shoppa. Men allt fler börjar känna att det är något som skaver - vissa väljer till och med att sluta shoppa helt.

[Göteborgs-Posten]

Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna

[2019-03-14] DN DEBATT 15/3. Sedan industrialiseringens början har vi använt omkring fyra fem...

[Dagens Nyheter - Login]

Dags att syna den gömda välfärden

[2019-03-13] I dag tecknar var tionde vuxen privat sjukvårdsförsäkring. En sådan ger snabb tillgång till vård, oftast på samma vårdcentral eller sjukhus som tar emot patienter i enlighet med den långsammare offentliga vårdgarantin.

[Värmlands Folkblad]

Användning av mellanliggande bolag och principen om förfarandemissbruk - en kommentar till banbrytande domar från EU-domstolen

[2019-03-13] David Kleist, docent i finansrätt, analyserar två nyligen meddelade domar inom skatterättens område från EU-domstolen.

[InfoTorg Juridik]

"Kökets Ferrari" kunde inte ens starta

[2019-03-12] Kunden har alltid rätt, brukar det heta. Men, hur mycket har vi som kunder egentligen att säga till om? Vi blir dagligen dissade av olika företag med hänvisning till policys och regler.

[Göteborgs-Posten]

SM i ekonomi 2019 på gång

[2019-03-07] Deltävlingar pågår i skrivande stund runt om på landets lärosäten inför SM i ekonomi, där finalen är satt till 19 maj i Göteborg.

[Balans]

Hamnavtalet: Solklar vinst eller pyrrhusseger?

[2019-03-06] I går kom beskedet som näringslivet hade hoppats på - Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnar hade lyckats ingå ett kollektivavtal och den aviserade storstrejk som befarades lamslå stora delar av näringslivet blåstes av.

[Dagens Näringsliv]

Är det värre att inskränka strejkrätten än Las?

[2019-03-04] Är det verkligen en så stor inskränkning av strejkrätten som nu föreslås av arbetsmarknadens parter? Är inte en uppluckring av Las värre för fackföreningsrörelsen?

[ETC]

Handeln, bilen och staden

[2019-03-04] NYHET 2019 HANDELN Under ett av Svenskt Näringslivs frukostevent var samtalsämnet vad som krävs för en levande stadskärna och vad bilen har för betydelse i sammanhanget.

[Svenskt Näringsliv]

Succén på Youtube med unga profiler

[2019-03-01] Den svenska enerigdrycksjätten Nocco har gjort succé på Youtube, men säger bestä...

[Expressen]

Göteborg har Sveriges bästa logistikläge

[2019-02-26] I topp för 18:e året i rad. Göteborgsregionen är åter ensamma på förstaplatsen när branschtidningen Intelligent logistik rankar Sveriges bästa logistiklägen.

[Vårt Göteborg]

Göteborg utnämnt till Sveriges bästa logistikläge

[2019-02-26] För artonde året i rad hamnar Göteborg i topp när Intelligent Logistik rankar Sveriges bästa logistiklägen. Avgörande för placeringen är Nordens största hamn med dess oceangående direkttrafik och rikstäckande tågpendelsystem.

[Dagens Infrastruktur]

Ingen fred kring asylpolitik i sikte

[2019-02-26] Det ser inte ut att bli någon stor omgörning av asylpolitiken, trots budskapen före valet om stora omtag. Regeringens planerade utredning ser ut att bli mindre omfattande än väntat.

[Tidningen Syre]

Erik Nord: "Återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap"

[2019-02-24] Återkalla IS-terroristernas svenska medborgarskap", skrev polischefen Erik Nord på Twitter. Nu utvecklar han sitt resonemang: - Om det var insatsen så hade man nog inte åkt i väg.

[Göteborgs-Posten]

Återvunna kläder har blivit konkurrensfaktor

[2019-02-24] En rapport av Handelshögskolan i Göteborg visar att svensken under de senaste tio åren spenderat mer pengar på kläder, men också att vi inte riktigt är medvetna om priset för klädkonsumtionen.

[Sydöstran]

Svenska konsumenter underskattar sin konsumtion

[2019-02-23] Foto: Hillevi Nagel Svenska konsumenter verkar bli sämre på att uppskatta storleken på sin konsumtion. Sedan 2015 har gapet mellan den upplevda och den faktiska konsumtionen ökat betydligt, visar statistik ur Konsumtionsrapporten 2018.

[Edaportalen]

"Myt att las inte fungerar"

[2019-02-22] Las har blivit allt mer arbetsgivarvänlig. Det är en myt att det skulle vara svårt att göra sig av med personal. Det anser två forskare i arbetsrätt.

[Kollega]

E-handelns klädreturer en miljöbov

[2019-02-19] Foto: Malin Tengblad/Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

[Edaportalen]

SNS Konjunkturråd 2020: Svensk politik för globalt klimat

[2019-02-19] SNS Konjunkturråd 2020 analyserar den svenska klimatpolitiken i ett globalt perspektiv. Syftet är att bidra till en konstruktiv diskussion och föreslå åtgärder för att öka politikens effekt på klimatet.

[Studieförbundet Näringsliv och Samhälle]

Varumärkesexpert ger SHB:s vd-val tummen upp

[2019-02-18] I mars tar Carina Åkerström över rollen som vd och koncernchef för Handelsbanken. Ett utmanande uppdrag kan man tycka då banken brottas med skenande kostnader och kritik för hanteringen av regler kring penningtvätt.

[Dagens Näringsliv]

"Fel att offra Sveriges betesmarker av klimatskäl"

[2019-02-17] Ambitionen att minska köttkonsumtionen är lovvärd men riskerar att slå hårt mot den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster.

[Svenska Dagbladet]

Så arbetar Kriminalvårdens vetenskapliga råd

[2019-02-14] Kriminalvårdens vetenskapliga råd ska se till att myndighetens forsknings- och utvecklingsarbete håller en hög vetenskaplig kvalitet. I år består rådet av 13 professorer och en docent. Men vad gör de egentligen?

[Kriminalvården]

Autentiska måltidsupplevelser blir viktigare för besökare

[2019-02-08] Hur smakar en plats? Vad är möjligheterna för framtida måltidsupplevelser? Intresset för lokalproducerad mat och platsbundna smaker har vuxit genom åren och måltidsupplevelser väntas bli ett mer attraktivt ämne i framtiden.

[Turismnytt]

Bakslag vid bensinpumpen - klimatet och koldioxidskatten

[2019-02-07] Vad krävs för att rädda världen undan klimatförändringarna? Sätt ett pris på koldioxid, svarar experterna. Hur då? Genom höjda bränsleskatter, säger politikerna. Men så kom de gula västarna.

[Sveriges Radio P1]

Varför skaver IFRS i Sverige?

[2019-02-07] Det är inte alltid enkelt med internationell harmonisering.

[Balans]

Ny syn på tillväxt - hon skrotar BNP

[2019-02-06] Mäter verkligen ekonomisk tillväxt också framgång? Det tycker inte Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som inför ett alternativt sätt att se på just tillväxt - och en ny jakt på lycka.

[Svenska Dagbladet]

Vi bestämmer vem som ska företräda oss

[2019-02-06] Foto: Adam Ihse/TT Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar kunde inte komma överens i tvistefrågan, vem ska företräda förbundets medlemmar.

[Barometern]

E-handelns returer skadar miljön

[2019-01-31] Svenska konsumenter skickar varje år tillbaka 3,3 miljoner varor som köpts på nätet. Störst andel återköp sker inom klädhandeln, där drygt var femte köp skickas tillbaka.

[Forskning & Framsteg]

Facken: Inför strejkrättsförslaget snabbare än tänkt

[2019-01-29] Strejkrätt Strejkrättsförslaget föreslås av regeringen att träda ikraft den 1 januari 2020. Parterna vill nu se att förslaget skyndas på och att det börja gälla 1 juli i år.»Det är onödigt att vänta«säger Samuel Engblom, TCO.

[Dagens Arena]

Juristmässan för Göteborgs studenter

[2019-01-25] I går ägde Gaius arbetsmarknadsmässa för jurister rum på Handelshögskolan i Göteborg. Mingel med ett 70-tal utställare, spännande föreläsare och flera event stod på schemat.

[InfoTorg Juridik]

Så luras vi att köpa kläder vi inte behöver

[2019-01-25] I Mölndals nya galleria är det slutspurt på rean, samtidigt som affärerna visar upp de nya vårkollektionerna. Men konsumtionsforskaren Cecilia Solér tycker inte att vi ska gå på företagens trick.

[SVT Nyheter Väst]

Forskare: Så får vi bättre miljöpolitiska lösningar

[2019-01-24] Dagens globala miljöproblem är komplexa och kan inte lösas ett i taget. Därför behövs forskning som kan hjälpa politiken att hitta bättre lösningar.

[Tidningen Syre]

Oklart hur ändrad strejkrätt skulle påverka hamnkonflikt Arbetsrätt 23 januari, 2019 Det aktuella och omdebatterade lagförslaget om str ejkrätten är en reaktion på tidigare hamnkonflikter. Men

[2019-01-23] Det aktuella och omdebatterade lagförslaget om strejkrätten är en reaktion på tidigare hamnkonflikter. Men det är oklart hur de föreslagna reglerna skulle påverka nuvarande strejk.

[Arbetet]

Bästa skatten för miljön

[2019-01-23] Vilket är det bästa sättet att med politik stoppa klimatförändringarna? Svaret är: skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi. I alla fall enligt en ny vetenskaplig artikel från Göteborgs universitet.

[Offentliga Affärer]

Bo löste gåtan om stulna konstverket - på semesterresan

[2019-01-22] Konstverket försvann spårlöst från Handelshögskolan i Göteborg. På tisdagen vandrade Bo Norming in på skolan - och mysteriet fick sin bejublade upplösning.

[SVT Nyheter Väst]

Så påverkas skådisen av teaterpublikens sorti

[2019-01-22] Hur viktig är interaktionen mellan skådespelare och publik? Dessutom uppföljning av konststöld och världens just nu mest omskrivna djurduo: snigeln George och grodan Romeo.

[Sveriges Radio P1]

Lyckan: Handels stulna popkonstverk återfunnet

[2019-01-22] Vid lucia stals konstverket från Handelshögskolans entré. Nu är det återfunnet, men det var inte långt ifrån att det hamnade på soptippen.

[GöteborgDirekt]

Därför hatas vi i semesterparadisen

[2019-01-22] Amsterdam, Mallorca, Barcelona och många fler vill minska turismen

[Aftonbladet]

Expert kritiserar kommunens avtal med sparkade chefer: "Sänder konstiga signaler"

[2019-01-22] Uppsägningsavtalen med två förvaltningschefer i Mark kostar kommunen 3,8 miljoner kronor. Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, är kritisk till kommunens agerande.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Goda intentioner blir symbolpolitiska sandslott

[2019-01-18] Regeringens metoo-satsning blev ett miljonfiasko, rapporterades det nyligen.

[Dagens Samhälle]

Styrmedel för en hållbar värld

[2019-01-18] Hållbar utveckling En hållbar värld kräver en hel flora av styrmedel, både lokalt, och globalt.

[Miljö & Utveckling]

Forskare: Det här är bästa skatten för miljön

[2019-01-17] Skatt på koldioxid och subventioner på förnyelsebar energi. De är de mest effektiva politiska styrmedel vi har för att stoppa klimatförändringarna. Detta enligt en ny vetenskaplig artikel.

[SVT Nyheter]

Stulen skulptur kan vara återfunnen

[2019-01-15] En skulptur av den norske konstnären Kjartan Slettemark försvann från Handelshögskolan i Göteborg för en dryg månad sedan. Det rör sig om "Visst é jag läcker", som har formen av ett kvinnoben och som tidigare stod på ett betongfundament.(TT)

[Blekinge Läns Tidning]

Handelshögskolan i Göteborg och Migrationsverket samarbetar

[2019-01-15] Migrationsverket är ny partner till Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Ett samarbete som bland annat handlar om kompetensutveckling och kontakt med forskare och studenter.

[Civilekonomen]

Samordnade lösningar på globala miljöutmaningar

[2019-01-14] Globala miljöproblem kan mötas med politiska instrument som koldioxidskatter, byggnadsnormer eller stöd för utveckling av ny teknik, men problemen är komplexa och flera miljöutmaningar måste hanteras samtidigt för att uppnå en bra effekt.

[Lunds universitet]

Miljöproblem måste analyseras tillsammans

[2019-01-14] Globala miljöproblem kan hanteras med hjälp av olika styrmedel, men flera miljöproblem måste adresseras samtidigt för att nå optimal effekt. Det framgår av en artikel publicerad i tidskriften Nature Sustainability.

[Extrakt]

Titeln gav gamla grejer ny publik

[2019-01-13] I tider där hållbarhet står högt på agendan visar rapporter att second hand-köp och reparationer går ner. Men årets julklapp - det återvunna plagget - lockade in nya kunder till second hand-butiken Emmaus på Backaplan.

[GöteborgDirekt]

Marknaden för influencers kommer alltid ändras

[2019-01-12] Influencers kommer att finnas kvar. Men vi kommer få se utvecklade plattformar och nya former, annars blir följarna uttråkade, tror varumärkesexperten Eva Ossiansson.

[Göteborgs-Posten]

Lena Apler: Så hittar vi fler västsvenska investerare

[2019-01-11] Lena Apler, grundare och ordförande för Collector berättar om sitt entreprenörskap och bland annat om hur digitaliseringen ger enorma möjligheter framförallt mot företag.

[EFN Webb-TV]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?