Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Handelshögskolan tvingas skära ned på doktorander

[2018-01-16] Doktoranderna blir allt färre vid Handelshögskolan i Göteborg, sedan universitet beslutade att alla doktorander måste ha en anställning och inte får betalas via stipendium.

[SVT Nyheter Väst]

Så påverkas H&M:s varumärke av den pågående krisen

[2018-01-15] Den pågående kritikstormen mot H&M riskerar enligt Eva Ossiansson, varumärkesdoktor vid Göteborgs universitet, att få långsiktiga konsekvenser för klädjättens varumärke.

[Resumé]

H&M:s kriser: Sågningar och avbrutna kändissamarbeten

[2018-01-11] Aktiemarknaden skyr H&M-aktien, förtroendet är rubbat. Samtidigt genererar modejätten negativ publicitet genom kritiserade reklambilder och avbrutna samarbeten. Här är de senaste stormarna kring bolaget.

[Svenska Dagbladet]

"Hatten av för frilansarna"

[2018-01-11] Samtal med Företagsekonomen Maria Norbäck har djupintervjuat 52 västsvenska frilansjournalister. Hon är imponerad av deras streetsmarthet och ork.

[Journalisten]

Tuff varumärkeskris i USA för H&M: "Spär på negativ bild"

[2018-01-09] Skärmdump: Expressen/dinapengar.se. Samtidigt som analytikernas misstro mot H&M ökar genomgår modejätten en varumärkeskris i USA - en av bolagets absoluta nyckelmarknader.

[Aktiespararna]

Stort intresse för kommande konfliktrapport

[2018-01-09] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och forskningsföretaget SSPA utreder hamnkonfliktens verkliga effekter. De första resultaten kommer att presenteras innan sommaren.

[Arbetsmarknadsnytt]

Inget utrymme för fler H&M-misstag

[2018-01-09] Den kritiserade H&M-reklamen med en svart pojke med en tröja med texten "Coolest...

[Sydsvenskan]

Längre arbetsliv kräver att chefer tänker nytt

[2018-01-08] Om fler ska kunna - och vilja - jobba högt upp i åren, behöver cheferna leda åldersmedvetet redan från början, säger forskaren Ewa Wikström. I dag upplever många medarbetare att arbetsgivaren slutar satsa på dem då de är i femtioårsåldern.

[Suntarbetsliv]

Experten: Det är så dumt så det finns inte

[2018-01-05] Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förespråkar en lagändring som inskränker strejkrätten för att lösa konflikten i Göteborgs hamn. Men hennes uttalande möter skarp kritik.

[ETC Göteborg]

Nöjda kvinnor går på krogen och kör bil

[2017-12-31] - Jämlikhet är en värdering som växer i betydelse och det kan vara en förklaring till kvinnornas ökade välbefinnande, säger John Magnus Roos, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborg universitet.

[Ystads Allehanda]

Så blev hamnkonflikten ett slagträ mot strejkrätten

[2017-12-29] Från en enkel punktlista med sex fackliga krav, till en infekterad politisk diskussion om strejkrätten. Konflikten i Göteborgs hamn har blivit en fråga på regeringsnivå och kan nästa år leda till en lagändring.

[ETC]

Debatt: Konsumtionsstress ger ökad psykisk ohälsa

[2017-12-27] Vi svenskar konsumerar allt mer. Och samtidigt ökar den psykiska ohälsan, särskilt hos unga. Troligen finns här ett samband, menar Cecilia Solér på Handelshögskolan.

[Dagen]

I en tid av köp och släng

[2017-12-27] Vår konsumtion gör att slit-och-släng-begreppet inte längre gäller. Tempot och behovet av att vilja ha "det senaste" gör att slitaget knappt blir av.

[Hallands Nyheter]

"Vi konsumerar mer - och mår allt sämre"

[2017-12-26] Svenskarnas privata konsumtion har ökat med 23 procent de senaste tio åren, samtidigt som antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har skjutit i höjden.

[Omni]

Koppling mellan ökad psykisk ohälsa och ökad konsumtion

[2017-12-25] DN DEBATT 26/12. Svenskarnas privata konsumtion har ökat med 23 procent mellan 2...

[Dagens Nyheter - Login]

Skandaler hotar skada Nordea

[2017-12-23] Banken Nordea har varit i blåsväder den senaste tiden för kopplingar till skatteparadis och olika uttalanden som fått feta rubriker.

[Sveriges Radio]

Slakten på folkaktierna, PR-katastrofer och strävan efter det normala

[2017-12-22] Det blåser kring Nordea - hur hårt slår kritiken? Folkaktierna med H&M i spetsen backar. Hur illa är läget? Hör också om balansgången mot normalränteläge och om hunden som finns begraven hos Trump.

[Sveriges Radio P1]

Hållbarhet allt hetare kompetens för ekonomer

[2017-12-21] Hållbarhetskompetens är allt mer eftertraktat. Det märks allt tydligare både i ekonomstudenternas studieval och ute på företagen. Hållbarhet handlar om mer än ledarskap och relationer på arbetsplatsen.

[Civilekonomen]

Torsten Söderberg Foundation has granted SEK 1 940 000 to the "Research School in Accounting - FIRE"

[2017-12-21] The Research School in Accounting is a joint project with Gothenburg University, Stockholm School of Economics, Stockholm University and Uppsala University.

[Handelshögskolan i Stockholm]

Vi spenderar allt mer pengar på restaurangbesök

[2017-12-14] Svenska konsumenter spenderar allt mer pengar på restaurang- och kafébesök. Den här konsumtionskategorin ökade med 4,9 procent under 2016 jämfört med 2015. En förklaring är att gruppen kvinnor som går på restaurang ofta växer.

[Buzzter]

Mina köp berättar vem jag är

[2017-12-14] I flera veckor nu har jag tillbringat mina luncher med att gå på stan och försöka handla julklappar. Med ett skralt resultat, måste jag säga.

[Eskilstuna-Kuriren]

Tung delseger för PFAS-föreningen i HD

[2017-12-13] PFAS-föreningen har tagit en tung delseger i Högsta Domstolen, i frågan om skadestånd för det förgiftade dricksvattnet i Kallinge. HD har meddelat prövningstillstånd. Ett domslut kan komma redan i början av nästa år.

[Sydöstran]

50 miljoner till forskning om entreprenörskap och innovation

[2017-12-12] Maureen McKelvey, professor i industriell ekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och nybliven ledamot av IVA, har fått 50 miljoner kronor inom ramen för Vetenskapsrådets Rådsprofessorprogram.

[Balans]

Förstå att simma motströms, Varberg

[2017-12-12] Hur kreativ känns profilering som "evenemangsstad" när det håller på att gå inflation i begreppet? Ledare 12/11. Vad har Lund och Östersund gemensamt? Båda satsar på att sälja in sig som evenemangsstäder.

[Hallands Nyheter]

Demokratiförakt bakom bostadsaffär

[2017-12-06] Efter att först ha fört hemliga förhandlingar och sedan brustit i informationen till hyresgästerna går nu Bostadsbolaget, Framtiden och Victoria Park samman mot hyresgäster och andra kritiker för att försvara sin affär.

[ETC Göteborg]

Forskare: Kommer få effekter på arbetsmarknaden

[2017-12-05] Miljarder saker är i dag uppkopplade mot internet - och i morgon kommer de vara ännu fler. Emily Xu disputerade i höstas vid Handelshögskolan på ämnet "sakernas internet".

[Göteborgs-Posten]

Unikt experiment i Göteborg testar Vita Certifikat för att minska effektbehovet

[2017-12-05] Nu startar ett unikt experiment i Göteborg för att utveckla energisystemet.

[Energipress.se]

Nytt stöd till energiåtgärder i Göteborg

[2017-12-04] Fastighetsägare kan söka ekonomiskt stöd för att genomföra energiåtgärder som minskar effektbehovet i elnätet och fjärrvärmesystemet. Erbjudandet ingår i ett nytt experiment för att utveckla energisystemet.

[Förvaltarforum]

Arton personer invalda i IVA

[2017-12-04] Professor Anna Dreber Almenberg, professor Sara Rosengren och Patrik Tigerschiöld är bland de 18 personer från akademi och näringsliv som valdes in som ledamöter i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien vid den senaste Akademisammankomsten.

[IVA-aktuellt]

Flaggan vänder för svenska handelsflottan

[2017-12-04] För första gången på många år växer nu den svenska handelsflottan. Tre västsvenska rederier flaggar in totalt åtta fartyg till Sverige, efter en långvarig utflaggningstrend.

[Sveriges Radio]

Ny rapport: Svenskarnas konsumtion ökar - främst utomlands

[2017-12-02] Vi konsumerar allt mer. Det visar en ny rapport från Göteborgs universitet som släpps den 13 december. Även rea-shopping och tiden vi spenderar i köpcentrum ökar.

[SVT Nyheter]

Någon som vill ta en selfie med diktatorn?

[2017-12-01] UD:s omtalade delegationsresa till diktaturen Azerbajdzjan framställs som en oskyldig affärsresa.

[Göteborgs-Posten]

Vi ifrågasätter rättens hävdade neutralitet

[2017-11-29] Vi ser ett brunt moln som brett ut sig över Europa. Fascistiska grupper växer sig allt större även i Sverige och har till och med tagit plats i riksdagen.

[ETC Göteborg]

Jakten på kontanter i Zimbabwe

[2017-11-27] Vad är viktigast för människorna i Zimbabwe just nu: ekonomi eller demokrati? I förra veckan avgick Zimbabwes president Robert Mugabe efter att enväldigt ha styrt landet i 37 år. Landets ekonomi är i ruiner och idag ska vi blicka framåt.

[Sveriges Radio P1]

Från köphets till köpstopp i helgen

[2017-11-24] Hela veckan har vi överösts av reklam och erbjudande inför Black Friday, en av årets stora handelsdagar som vuxit sig stark de senaste åren. - Ja, det har gått fort.

[Sveriges Radio P4]

Två år sedan tvärvändningen

[2017-11-24] För två år sedan lades asylpolitiken om. Ett tillfälligt "andrum" skulle skapas enligt statsminister Stefan Löfven. Men är det verkligen ett andrum- eller är denna migrationspolitik här för att stanna?

[Sveriges Radio P1]

Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen

[2017-11-24] Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, menar att det är en viktig del av verksamheten att vara partnerföretag till Handelshögskolan i Göteborg. Dels för att vara med och utveckla forskningen, dels för att kunna rekrytera personer därifrån.

[EFN Webb-TV]

Våld mot kvinnor borde införas i hatbrottslagstiftningen. Inledare : Moa Bladini Göteborgs Fria

[2017-11-23] Liksom hatbrotten så riktar sig våldet mot kvinnor mot offrens identitet. Därför borde våld mot kvinnor införas i hatbrottslagstiftningen, skriver gästskribent Moa Bladini, lektor i straffrätt.

[Fria Tidningen]

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Chefers etik i fokus efter Östlings avgång

[2017-11-22] Företagsetik och sättet att kommunicera har blivit allt viktigare det senaste decenniet. Det konstaterar forskare apropå att Svenskt Näringslivs ordförande nu tvingats avgå.
Ewa Wikström är professor i management och organisation på Handelshögskolan i Göteborg. Hon vill kommentera Östlings enskilda fall, men däremot gärna de övergripande frågorna om organisation och ledarskap.
- Kravet på transparens i företag och organisationer, såväl privata som offentliga, har ökat de senaste 15 åren. Det visar forskningen. I ledarskapet finns ett krav att det ska finnas en äkthet i kommunikationen. Och det är ett krav att personer med mycket makt agerar utifrån etiska lämpliga värderingar.

[Göteborgs-Posten]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Urban sketchers skissar en stad i förändring

[2017-11-18] De var där när Gasklockan revs och de kommer att vara där när vår stads första skyskrapa tar form. Urban sketchers fångar staden i sina block, världen över. Nu har rörelsen kommit till Göteborg. Varje utandning stannar i luften, som ett moln.

[Göteborgs-Posten]

Normkritik måste genomsyra hela Handels

[2017-11-18] Ingen institution är fredad från strukturer. Inte heller Handelshögskolan i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Expert om Teslas nya lastbil: "Räckvidden förvånar"

[2017-11-17] Tesla har presenterat sin ellastbil - Tesla semi. Så säger experterna om lastbilen. Att förändra bilbranschen är svårt, att förändra transportbranschen möjligen ännu svårare.

[Ny teknik]

Expert om Teslas nya lastbil: ”Räckvidden förvånar”

[2017-11-17]

Tesla har presenterat sin ellastbil.

Ny Teknik bad några experter inom transport kommentera den nu presenterade lastbilen och vilken inverkan den kan få på transportsystemet.

Johan Woxenius professor i logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, förvånades över att Tesla väljer att satsa på en lastbil för de tunga fjärrtransporterna i stället för en mindre distributionslastbil.

Det som förvånade Johan Woxenius mest var dock den räckvidd Tesla menar att Semi uppnår: 80 mil vid full last, det vill säga totalt drygt 33 ton.

- På den tunga fjärrsidan har man länge sagt att man vid batteridrift i princip endast kan bära med sig batterierna som krävs, säger han men betonar att det av den presenterade informationen inte framgår vilken tomvikt lastbilen har, och därmed hur mycket den kan lastas med.

Vad driver utvecklingen inom tunga vägtransporter i dag?

- Det finns just nu en stor osäkerhet inom branschen. Om bara ungefär en och en halv lastbilsgeneration ska vi vara helt fossilfria. Det innebär att det du köper år 2020 ska kunna leva kvar till 2030 då vi ska vara fossilfria. Så det är bråttom.

Kan en helt elektrisk dragbil likt Tesla Semi bli gångbar i branschen?

- Kan du till en rimlig kostnad köra likadant med en elektrisk dragbil som du gör med en dieseldriven variant i dag är det väl precis det här som branschen väntat på. Den har hoppats på ett tekniskt substitut så man slipper göra de mer omfattande systemförändringarna, säger Johan Woxenius.

Han tycker inte att Semi känns som något unikt koncept i övrigt, även om hytten ser lite futuristisk ut. Han tycker också det är bra att Tesla satsar på att byta ut en komponent i det befintliga lastbilssystemet (dragbilen) i stället för att lansera ett nytt integrerat fordonskoncept.

[Ny Teknik]

"Till alla som anställer jurister - här är universitetens verktyg som värderar studenternas betyg"

[2017-11-17] KOMMENTAR/DEBATT - av Claes Martinson, ordförande Pedagogiska utskottet, Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet "Detta är mycket värdefull information för oss arbetsgivare.

[Dagens Juridik]

Hur kan forskning och praktik mötas?

[2017-11-16] Min första krönika 2017 handlade om huruvida redovisnings- och revisionsbranschen har någon nytta av forskning. Nu återkommer jag till temat.

[Balans]

Rättsexpert vill se hårdare föreskrifter för polishundar

[2017-11-16] En polsk turist blev flera gånger biten av en polishund på en rastplats i Skillingaryd. Nu vill rättsexperten se tydligare föreskrifter för polisens hundförare. - En hund är ett vapen.

[SVT Nyheter Jönköping]

Svenska handlare hakar på singeldag: "Ligger i tiden"

[2017-11-11] Det kinesiska e-handelsjippot "Singles Day" har börjat göra sitt intåg i Sverige, noterar flera medier.

[Omni]

Lika barer lirar bäst?

[2017-11-11] Göteborg har länge varit omtalad för sina många lokala kafékedjor, och trenden har nu även spridit sig till krogarna.

[Göteborgs-Posten]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?