Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Cecila Solér: Flygskam är en elitistisk position i vår konsu...

[2018-02-15] Flyga eller inte flyga. Cecilia Solér, forskare i hållbar konsumtion, om flygets...

[Dagens Nyheter - Login]

Industri på Västkusten släpper ut flera ton plast i havet - varje år

[2018-02-14] Forskare på GU har undersökt hur mycket plast som släpps ut från industrierna i Stenungsund. Det visar sig att flera ton plastpartiklar sprids i havet längs Bohuskusten varje år.

[SVT Nyheter Väst]

Plastindustrin läcker mängder av mikroplast

[2018-02-14] Dela på Twitter Dela på Google+ Dela på Linkedin Miljontals plastpellets läcker ut i miljön från tillverkningsområdet i Stenungsund. Det visar en ny studie av forskare vid Göteborgs universitet.

[Båtliv]

Annonsörer kräver skärpning av sociala medier

[2018-02-13] Annonsörer som markerar och ställer krav på att sociala medier ska rensa bort hatiskt material kan vara ett sätt att själva bygga sitt varumärke. - Det är ett intressant fenomen i tiden, säger marknadsföringsforskaren Eva Ossiansson.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Frankrike höjer koldioxidskatten

[2018-02-13] Frankrike är på väg att införa en koldioxidskatt på svensk nivå för att få ner sina utsläpp av den klimatfarliga växthusgasen. Frankrike har länge diskuterat att införa en skatt på koldioxid efter svensk modell.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Återbruk på frammarsch

[2018-02-12] Göteborgs stad har höga ambitioner när det gäller att minska klimatutsläppen från konsumtion. Men vad krävs för att det här ska bli verklighet?

[Tidningen Syre]

Så förvandlade Zlatan Volvo

[2018-02-12] Med Zlatan Ibrahimovic i ryggen har Volvo Cars gjort en enorm varumärkesresa på ...

[GT]

Mera långsiktighet behövs om vi ska jobba till 69

[2018-02-12] Höjd pensionsålder Det krävs nya synsätt och metoder i arbetslivet om pensionsåldern ska höjas generellt. Det menar två forskare som har studerat olika metoder för hur arbetslivet kan behålla fler anställda längre upp i åldrarna.

[Arbetsvärlden]

Män köper mer smink

[2018-02-12] Sminkbutiker i Luleå ser en ökning de senaste året på försäljning av kosmetika till män. Det handlar främst om artiklar som får en att se pigg och fräsch ut.

[Sveriges Radio Norrbotten]

"Flyktingarna kostar 1 procent av BNP"

[2018-02-11] Invandringen av flyktingar kostar cirka 40 miljarder kronor årligen eller motsvarande en procent av BNP. Detta enligt en beräkning av nationalekonomen Joakim Ruist.

[Uppgång]

Varför är det Baddarfeber?

[2018-02-09] Medier rapporterar live, köerna ringlar långa utanför fabriksbutiken och i sociala medier haglar inlägg om Baddaren. Göteborgs Kex baddare är ett fenomen - men varför?

[ETC Göteborg]

Stor oro på börsen just nu - ska man hålla sig borta från aktier då? Vi frågar experten

[2018-02-07] Vi tog ett snack med Shoka Åhrman, nationalekonom på Börshajen, om läget på börsen just nu. Är det läge eller inte att satsa på aktier just nu?

[Amelia]

Hetaste resmålen för 2017

[2018-02-07] Göteborgarna reste som aldrig förr 2017. Och det är de korta resorna som ökar mest. - Det ska vara snabbt, enkelt och nära, säger Annika Berggren, säljchef hos Ticket Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Vems ansvar är miljön egentligen?

[2018-02-07] I onsdags hade vi en intressant debatt på Handelshögskolan i Göteborg. Klimatminister Isabella Lövin kom på besök. Gillar du det vi gör?

[ETC Göteborg]

Längre arbetsliv kräver nya mönster

[2018-02-05] Många börjar fundera på pensionen redan i 50-årsåldern, en ålder då en del också upplever att arbetsgivaren slutar erbjuda dem vidareutbildningar eller utbildningsaktiviteter, berättar forskaren Ewa Wikström.

[Ingenjören]

Vem vill inskränka strejkrätten?

[2018-02-02] Arbetsrätt. Hamnarbetarkonflikten i Göteborg har lett till hot om inskränkt strejkrätt. Vad skulle det få för konsekvenser för den svenska modellen? Vi har pratat med docent Mats Glavå och vår egen chefsjurist Ullika Dalén.

[Akademikerförbundet SSR]

Sopkonflikten: Inspelning visar - arbetsgivaren ljög

[2018-01-31] Snart faller domen mot de sopåkare som stämts i Arbetsdomstolen efter sopkonflikten i Stockholm förra året.

[ETC]

IASB som perpetuum mobile

[2018-01-28] Äntligen får vi chansen att tillämpa IFRS 9 Finansiella instrument och IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder fullt ut! Första delen av IFRS 9 kom redan 2009, så väntan har varit lång.

[Balans]

"Naturen - mycket mer än handelsvara"

[2018-01-26] FN:s panel för biologisk mångfald IPBES ger kunskap om hur vi kan vända negativa trender och finna lösningar som möter FN:s alla hållbarhetsmål.

[Extrakt]

Nytt tänk kan göra finansmarknaden mer hållbar

[2018-01-24] Sedan 1 januari 2018 måste fondförvaltare redovisa sitt hållbarhetsarbete. På sikt kan de systemfel som gör finansmarknaden instabil och kortsiktig förändras.

[Forskning.se]

#MeToo-aw på Pustervik

[2018-01-23] Ikväll arrangerar Folkuniversitet och Göteborgs Universitet #MeToo-aw på Pustervik. Andreas Åhs som är en av arrangörerna, hoppas på många män i publiken. Vad är det som händer på Pustervik ikväll?

[Djungeltrumman]

Hemkänsla viktigast vid köp av bostadsrätt

[2018-01-22] FORSKNING. Att köpa bostadsrätt beskrivs ofta som en av livets viktigaste affärer då köpet får stor påverkan på privatekonomin. Men ny forskning visar att känslan av ett hem spelar störst roll vid ett köp.

[Malmö högskola]

30 experter: Vi behöver prata om annat än naturens ekonomiska värde

[2018-01-20] Vi kan inte bara prata om naturen i ekonomiska eller naturvetenskapliga perspektiv, vi behöver prata om naturens bidrag till människor i ett bredare perspektiv. Det presenterar 30 experter på biologisk mångfald i senaste numret av Science.

[Natursidan]

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag till människor" istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv.

[Miljö & Utveckling]

"De kanske tänker kex som kex"

[2018-01-19] Kex och Kungälv har hört ihop i 130 år. En fabriksflytt till Riga skulle smula sönder den symbiosen. Ägarna missar att den lokala kopplingen kan nyttjas för att vinna kunders hjärtan, anser varumärkesexperten Eva Ossiansson.

[SVT Nyheter Väst]

Forskarvarning: Blir svårt undvika möjlighet för avtalsshopping

[2018-01-19] Från universitetsvärlden kommer hård kritik mot att regeringen utreder ändrad konflikträtt. - Politiker ska inte lägga sig i, säger Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde.

[Arbetet]

Forskare lanserar nytt sätt att se på naturens värde för människan

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag compartment människor" istället för "ekosystemtjänster" kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv, där även samhällsvetenskapliga och humanistiska insikter finns med i bilden.

[Tanalys]

Mamman om H&M-bilden: "Tröjan inte rasistisk"

[2018-01-18] Skärmklipp: SVT Nyheter. Mamman om den kritiserade H&M-bilden. - Jag tycker inte att tröjan är rasistisk, men jag vet vad rasism är, säger Teresa Mango till SVT Nyheter.

[Aktiespararna]

Arbetsrättsexpert: Konflikten i containerhamnen skapad av APM

[2018-01-18] Hamnarbetarförbundet i Göteborg uttrycker i ett pressmeddelande besvikelse över att ha dragits in i vad man kallar ett storpolitiskt spel för att inskränka konflikträtten.

[Sveriges Radio Göteborg]

Svaret efter medlarens kritiserade förslag: Han är lösningsinriktad

[2018-01-18] UPPDRAG GRANSKNING Medlaren Jan Sjölin säger i en intervju med Uppdrag granskning att konflikten i Göteborgs hamn går att lösa om Hamnfyran lägger ner och går med i Transportarbetareförbundet istället.

[SVT Nyheter]

Experten: Hamnkonflikten är skapad av arbetsgivaren

[2018-01-17] UPPDRAG GRANSKNING En av landets ledande experter på arbetsrätt går till hård attack mot regeringens planer på ny lagstiftning. Situationen i Göteborgs hamn är skapad av arbetsgivaren.

[SVT Nyheter]

Handelshögskolan tvingas skära ned på doktorander

[2018-01-16] Doktoranderna blir allt färre vid Handelshögskolan i Göteborg, sedan universitet beslutade att alla doktorander måste ha en anställning och inte får betalas via stipendium.

[SVT Nyheter Väst]

Så påverkas H&M:s varumärke av den pågående krisen

[2018-01-15] Den pågående kritikstormen mot H&M riskerar enligt Eva Ossiansson, varumärkesdoktor vid Göteborgs universitet, att få långsiktiga konsekvenser för klädjättens varumärke.

[Resumé]

H&M:s kriser: Sågningar och avbrutna kändissamarbeten

[2018-01-11] Aktiemarknaden skyr H&M-aktien, förtroendet är rubbat. Samtidigt genererar modejätten negativ publicitet genom kritiserade reklambilder och avbrutna samarbeten. Här är de senaste stormarna kring bolaget.

[Svenska Dagbladet]

"Hatten av för frilansarna"

[2018-01-11] Samtal med Företagsekonomen Maria Norbäck har djupintervjuat 52 västsvenska frilansjournalister. Hon är imponerad av deras streetsmarthet och ork.

[Journalisten]

Tuff varumärkeskris i USA för H&M: "Spär på negativ bild"

[2018-01-09] Skärmdump: Expressen/dinapengar.se. Samtidigt som analytikernas misstro mot H&M ökar genomgår modejätten en varumärkeskris i USA - en av bolagets absoluta nyckelmarknader.

[Aktiespararna]

Stort intresse för kommande konfliktrapport

[2018-01-09] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och forskningsföretaget SSPA utreder hamnkonfliktens verkliga effekter. De första resultaten kommer att presenteras innan sommaren.

[Arbetsmarknadsnytt]

Inget utrymme för fler H&M-misstag

[2018-01-09] Den kritiserade H&M-reklamen med en svart pojke med en tröja med texten "Coolest...

[Sydsvenskan]

Längre arbetsliv kräver att chefer tänker nytt

[2018-01-08] Om fler ska kunna - och vilja - jobba högt upp i åren, behöver cheferna leda åldersmedvetet redan från början, säger forskaren Ewa Wikström. I dag upplever många medarbetare att arbetsgivaren slutar satsa på dem då de är i femtioårsåldern.

[Suntarbetsliv]

Experten: Det är så dumt så det finns inte

[2018-01-05] Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson förespråkar en lagändring som inskränker strejkrätten för att lösa konflikten i Göteborgs hamn. Men hennes uttalande möter skarp kritik.

[ETC Göteborg]

Nöjda kvinnor går på krogen och kör bil

[2017-12-31] - Jämlikhet är en värdering som växer i betydelse och det kan vara en förklaring till kvinnornas ökade välbefinnande, säger John Magnus Roos, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborg universitet.

[Ystads Allehanda]

Så blev hamnkonflikten ett slagträ mot strejkrätten

[2017-12-29] Från en enkel punktlista med sex fackliga krav, till en infekterad politisk diskussion om strejkrätten. Konflikten i Göteborgs hamn har blivit en fråga på regeringsnivå och kan nästa år leda till en lagändring.

[ETC]

Debatt: Konsumtionsstress ger ökad psykisk ohälsa

[2017-12-27] Vi svenskar konsumerar allt mer. Och samtidigt ökar den psykiska ohälsan, särskilt hos unga. Troligen finns här ett samband, menar Cecilia Solér på Handelshögskolan.

[Dagen]

I en tid av köp och släng

[2017-12-27] Vår konsumtion gör att slit-och-släng-begreppet inte längre gäller. Tempot och behovet av att vilja ha "det senaste" gör att slitaget knappt blir av.

[Hallands Nyheter]

"Vi konsumerar mer - och mår allt sämre"

[2017-12-26] Svenskarnas privata konsumtion har ökat med 23 procent de senaste tio åren, samtidigt som antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa har skjutit i höjden.

[Omni]

Koppling mellan ökad psykisk ohälsa och ökad konsumtion

[2017-12-25] DN DEBATT 26/12. Svenskarnas privata konsumtion har ökat med 23 procent mellan 2...

[Dagens Nyheter - Login]

Skandaler hotar skada Nordea

[2017-12-23] Banken Nordea har varit i blåsväder den senaste tiden för kopplingar till skatteparadis och olika uttalanden som fått feta rubriker.

[Sveriges Radio]

Slakten på folkaktierna, PR-katastrofer och strävan efter det normala

[2017-12-22] Det blåser kring Nordea - hur hårt slår kritiken? Folkaktierna med H&M i spetsen backar. Hur illa är läget? Hör också om balansgången mot normalränteläge och om hunden som finns begraven hos Trump.

[Sveriges Radio P1]

Hållbarhet allt hetare kompetens för ekonomer

[2017-12-21] Hållbarhetskompetens är allt mer eftertraktat. Det märks allt tydligare både i ekonomstudenternas studieval och ute på företagen. Hållbarhet handlar om mer än ledarskap och relationer på arbetsplatsen.

[Civilekonomen]

Torsten Söderberg Foundation has granted SEK 1 940 000 to the "Research School in Accounting - FIRE"

[2017-12-21] The Research School in Accounting is a joint project with Gothenburg University, Stockholm School of Economics, Stockholm University and Uppsala University.

[Handelshögskolan i Stockholm]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?