Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Martina får miljoner - för att hämnas på Lotta inför alla

[2020-02-23] Martina Haag syns just nu över hela landet i en uppmärksammad reklamkampanj. Men är det en finurligt uttänkt hämnd på Lotta Lundgren?

[Svensk Damtidning]

Så ska du tänka om du vill investera i konst

[2020-02-23] I Göteborg finns det flera möjligheter att köpa konst av ännu inte etablerade konstnärer.

[Göteborgs-Posten Plus]

Vi drar ner på lyxkonsumtionen

[2020-02-23] Nyligen släpptes en rapport om svenskarnas konsumtionsvanor. Forskarna ser flera tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur. - Det man kan kalla för lyxkonsumtion minskar.

[Hallands Nyheter Plus]

Nanna Gillberg: Eget beröm luktar fortfarande illa

[2020-02-21] Att vi har förvandlats till personliga varumärken som otvunget gör reklam för oss själva betyder inte att det egna berömmet luktar mindre illa än förut.

[Göteborgs-Posten Plus]

Medieforskaren: Politiker ska inte lägga sig i enskilt medieinnehåll

[2020-02-21] Sverigedemokraternas begäran att kalla in SVT-chefer till kulturutskottet för att diskutera frågan om opartiskhet hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle. Det säger medieforskarna Lars Nord och Maria Norbäck.

[SVT Nyheter]

Chefer snabbutbildas på Göteborgs universitet

[2020-02-21] Chefstidningen. Handelshögskolan i Göteborg satsar på chefsutbildningar på hög nivå - och kort tid.

[Chefstidningen]

Forskare: Problem blanda patienter med olika typer av finansiering / 19 FEB 2020

[2020-02-19] Perituskliniken är en murbräcka för privat finansierad cancervård - något som urholkar den offentliga vården. Det anser John Lapidus, forskare i ekonomisk historia, vid Handelshögskolan i Göteborg.

[Läkartidningen]

Expert: SAS missbedömde kampanjens effekt

[2020-02-14] active...

[Dagens Nyheter - Login]

Studenter vill ha hållbarhet

[2020-02-14] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet hamnar på topp 30 i den internationella hållbarhetslistan för handelshögskolor, the Positive Impact Rating, som lanseras på World Economic Forum i Davos i slutet av januari.

[Civilekonomen]

Därför konsumerar vi mer än vi tror

[2020-02-12] Svenskarna konsumerar allt mer, trots att många tror att de konsumerar mindre. Hur det hänger ihop och vilka konsekvenser det får berättar John Magnus Roos, forskare på Handelshögskolan i Göteborg och författare till Konsumtionsrapporten.

[EFN Webb-TV]

"Skandinaviskt entreprenörskap är kunskapsintensivt"

[2020-02-12] Kunskapsintensivt, innovativt entreprenörskap är en forskningsfåra på framväxt. Astrid Heidemann Lassen är en av de aktiva forskarna, och hon menar att den här typen av entreprenörskap är särskilt framträdande i Skandinavien.

[Esbri]

Han blir Sveriges första professor i HR

[2020-02-12] Vad kännetecknar attraktiva arbetsgivare som är bra på att utveckla och engagera sina medarbetare? Det är ett forskningsområde som Stefan Tengblad, Sveriges första professor i Human Resource Management, vill satsa på.

[Arbetsliv]

Gärna mångfald - men med balans

[2020-02-07] Det pratas mycket om fördomsfri rekrytering där kompetens går före ålder, kön och ursprung. Men Stefan Tengblad, professor i HR, anser att verksamhetens behov måste få styra, "och man ska vara medveten om att mångfald kräver mer tid".

[Civilekonomen]

Sätt stopp för rivningarna av våra akademiska kulturarv

[2020-02-05] Sahlgrenska, Humanisten och Handels. Samtliga anrika akademiska byggnader är drabbade av rivningshysterin som far över Göteborg.

[Göteborgs-Posten Plus]

Vi drar ner på lyxkonsumtionen

[2020-02-03] Nyligen släpptes en rapport om svenskarnas konsumtionsvanor. Forskarna ser flera tecken på att vi är på väg in i en lågkonjunktur. - Det man kan kalla för lyxkonsumtion minskar.

[Hallandsposten Plus]

Tobias Fredberg: Entreprenören central för samhällsförändring

[2020-02-01] Alla delar av samhället behöver entreprenörskap även om det skapar oreda, framförallt när det sker i etablerade, välordnade strukturer. Men vi brukar mest tänka på entreprenörskap som att man grundar företag. Det borde vi ändra på.

[Göteborgs-Posten Plus]

Så påverkade klimatpolitik finansmarknaden

[2020-01-31] Parisavtalet 2015 gav positiva effekter på börsen för företag inom förnybar energi, och negativa effekter för företag inom fossila bränslen. Året därpå ledde Trumps valseger i USA till en motsatt effekt.

[Extrakt]

"Ökad osäkerhet påverkar synen på nischbankernas värdering"

[2020-01-31] Veckans panel tar sig an nischbankerna - Collectorhärvan har satt fokus på hela sektorn, som präglas av snabb tillväxt och förväntade konsolideringar.

[Realtid]

Hur tänker du kring hållbar konsumtion?

[2020-01-31] Svenskar konsumerar ohållbart mycket och konsumtionen fortsätter att öka i landet. Det visar den senaste rapporten från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

[SVT Nyheter Västerbotten]

Sveriges förste professor i HRM invigdes idag

[2020-01-29] Chefstidningen. Stefan Tengblad blev idag Sveriges förste professor inom Human Resource Management (HRM).

[Chefstidningen]

Sveriges första hr-professur invigs

[2020-01-29] - Idag invigs Sveriges första professur i Human Resource Management vid Göteborgs universitet och Centrum för Global HRM.

[Personal & Ledarskap]

Kraven som Collector måste klara för att överleva

[2020-01-28] Realtids Per Agerman har talat med experterna som vet hur vägen framåt ser ut för Collector Bank.

[Realtid]

Second hand - trenden som aldrig verkar dö

[2020-01-27] Chansen att hitta unika saker för en billig peng driver second hand-handeln framåt. Men också klimatångesten.

[Alingsås Tidning]

Cirkulära affärsmodeller i mode och textilbranschen - green wash i ny tappning

[2020-01-27] Modeindustrins cirkulära budskap problematiska menar Cecilia Solér.

[Recycling]

Världsskatt ska rädda planeten - så ser den ut

[2020-01-27] Världens länder misslyckades i Madrid och klimatförändringen skenar. Ledande ekonomer är överens om att endast en sak kan lösa frågan: en global koldioxidskatt.

[Göteborgs-Posten Plus]

Bonusföräldrar, stjärnfamiljer och regnbågsbarn - så ärver du

[2020-01-26] Ensamstående pappa med barn, två mammor med barn, mamma-pappa med barn och bonusbarn, fyra föräldrar med barn. Familjer kan se ut på olika sätt idag, men svensk lagstiftning utgår från två föräldrar. Och det kan få stora konsekvenser vid arv.

[Göteborgs-Posten Plus]

Snart finns det ingen återvändo för vården

[2020-01-26] Den ojämlika sjukvården blir svårare att dyrka upp för varje dag som går. Från ...

[Expressen]

Nanna Gillberg: Mitt nyårslöfte är att ha tråkigt

[2020-01-24] Jag kommer att skaffa ett mentalt gymkort och förmodligen använda det lika ofta som de ordinarie gymkort som införskaffas vid årsskiftet", skriver Två Dagars nya krönikör Nanna Gillberg.

[Göteborgs-Posten Plus]

Organiserad kreativitet kan missa målet

[2020-01-23] Det finns många idéer om hur företag kan bli mer kreativa, och de innefattar allt från att möblera om till att skapa ett öppnare arbetsklimat. Men hur gör företag i praktiken?

[Esbri]

Ikea och H&M skyltar med återvinning för att lura oss att shoppa

[2020-01-23] Om man som konsument läser om hållbarhet på våra stora flaggskepps hemsidor så möts man av mycket entusiastiska budskap där cirkulär konsumtion och produktion ska göra det möjligt för oss att fortsätta konsumera som vanligt.

[Göteborgs-Posten Plus]

Handels i Göteborg i täten på hållbarhetslista

[2020-01-22] Handelshögskolan vid Göteborgs universitet hamnar på topp 30 i den internationella hållbarhetslistan för handelshögskolor - the Positive Impact Rating - som lanseras på World Economic Forum i Davos idag.

[Realtid]

Forskare: Det finns en villighet att välja bort flyg

[2020-01-21] Vi är villiga att resa kortare med flyg eller byta transportslag. Men något måste till för att vi ska bryta våra hårt rotade vanor. Det visar helt nya forskningsresultat från Handelshögskolan i Göteborg.

[ETC Göteborg]

Så kommer vi att äta, bo och spara under 20-talet

[2020-01-19] År 2020 har vi inte bara tagit klivet in i ett nytt decennium, vi står även på randen till ett nytt samhälle - såväl framtvingat av klimatförändringar som möjliggjort av ny teknik.

[Göteborgs-Posten Plus]

Svenskarna redo byta resmål för klimatet

[2020-01-16] Kanske är det Greta Thunberg-effekten som slagit igenom? Även om vi inte vill sluta flyga, så är många av hänsyn till klimatet beredda att hitta nya resmål. Det kan minska utsläppen från svenskarnas flygresor med en fjärdedel, visar en ny studie.

[Göteborgs-Posten Plus]

Så stoppar du skitsnacket på golvet

[2020-01-15] Chefstidningen. Skitsnack och skvaller på golvet? Se det som en tidig och viktig signal på att något är fel och att du som chef måste agera.

[Chefstidningen]

Second hand flåsar klädjättarna i nacken

[2020-01-14] Andrahandsmarknaden för kläder växer. Från att ha varit en angelägenhet för småaktörer och välgörenhetsorganisationer börjar nu även de stora klädkedjorna testa konceptet. Men det är inte bara konsumenternas efterfrågan som leder utvecklingen.

[Sydöstran]

"GHP:s verksamhet raserar den svenska sjukvårdsmodellen"

[2020-01-10] Att privata försäkringar avlastar den offentliga vården är ett felaktigt men vida spritt argument, skriver forskaren John Lapidus i en replik.

[Dagens Medicin]

Gör Preem verkligen drivmedel av rester från skogen?

[2020-01-09] I Preems reklam vandrar Gunde Svan omkring skogen tillsammans med sjungande grenar. Filmen avslutas med budskap om bensin och diesel som tillverkas av rester från skogen.

[Göteborgs-Posten Plus]

Forskarnas bevis på kommande lågkonjunktur

[2020-01-05] Den svenska konsumtionen minskar. Enligt forskare på Göteborgs universitet vittnar detta om att lågkonjunktur är på ingång.

[GöteborgDirekt]

Rengör Foreo bättre än allt annat på jorden?

[2020-01-03] Grundarna bakom det svenska företaget Foreo har gått från att sälja lyxdildos till att få sin hudvårdsprodukt synlig hos några av Sveriges största influencer.

[Göteborgs-Posten Plus]

Tecken på minskad konsumtion kan vara begynnande lågkonjunktur.

[2020-01-03] Strax före jul släppte Centrum för konsumtionsvetenskap sin årliga rapport om hur den svenska konsumtionen utvecklades.

[FöretagarFörbundet]

Facken är tysta - och låter välfärden raseras

[2020-01-03] Debatt Facken är tysta - och låter välfärden raseras Slutreplik från John Lapidus om privata sjukförsäkringar 2020 kl. 09:46 Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

[Aftonbladet]

Cecilia Solér: Den existentiella konsumtionen fyller ett ...

[2019-12-26] Konsumtionen har blivit svaret på vår tids existentiella frågor. Inför årets ...

[Dagens Nyheter - Login]

Ingenjörer testade nya metoder för att uppmuntra lekfull kreativitet

[2019-12-23] Bland ingenjörerna på ett it-bolag med 2000 anställda i Göteborg diskuterades ofta behovet av att öka kreativiteten och höjden för innovationer. Men de system som fanns i form av idéboxar, hackathons och design-workshoppar var inte tillräckliga.

[Ny teknik]

Professorn: Julgåvor viktigt för att bygga relationer

[2019-12-23] Många företag väljer att skippa julklappar till de anställda, men julgåvor är relationsbyggande - och julfester skapar gemenskap på arbetsplatsen. Det menar Stefan Tengblad, som är professor i human resource management.

[SVT Nyheter]

Forskare om mobilmissbruk: Jag har undvikit att mäta min skärmtid

[2019-12-23] I en ny bok berättar forskaren Nanna Gillberg om hur det beroendeframkallande och kravlösa skärmanvändandet påverkar de sociala relationerna och vår uppmärksamhetsförmåga. Special Nest har intervjuat henne.

[Special Nest]

Vill facken rasera den gemensamma vården?

[2019-12-21] Debatt Vill facken rasera den gemensamma vården? John Lapidus: TCO:s och Sacos privata sjukförsäkringar urholkar svensk välfärd 2019 kl. 04:00 Detta är en debattartikel.

[Aftonbladet]

Stoppa ungdomshysterin

[2019-12-20] Pension vid 67 men oönskad av arbetsgivarna redan efter 40. Att det krävs nytt blod för att överleva är en myt - erfarenhet är minst lika viktigt för affärerna. BUDSKAPET FRÅN POLITIKERNA är tydligt: vi ska jobba längre.

[Veckans Affärer]

Lågkonjunktur på intåg spåras i vår konsumtion

[2019-12-20] Konsumenterna lägger mer på det som måste köpas och skjuter upp det som inte är nödvändigt. Det visar årets konsumtionsrapport från Centrum för konsumtionsvetenskap i Göteborg.

[Göteborgs-Posten Plus]

Smarta spaningar mot 20-talet

[2019-12-20] Vi säger tack och hej för det här året, och för det här decenniet.

[Resumé]

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?