Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nybyggnation på Handelshögskolan

Handelshögskolans utbildningar är attraktiva och bland de mest sökta inom Göteborgs universitet. Varje år läser nästan 7000 studenter på Handelshögskolan och det är trångt i lokalerna redan idag.

Behov av mer yta och mer flexibilitet

För att klara en expanderande forskning och utbildning, och för att möta framtida pedagogiska metoder och undervisningsformer, krävs ett tillskott av lokaler med stor flexibilitet och anpassningsförmåga. Det kan innebära att det behöver både rivas och byggas nytt på Handelshögskolan.

Som en del av en utbyggnad av Handelshögskolan finns också en möjlighet att integrera en av Västlänkens stationsuppgångar i byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga kyrkogata.

Arkitekttävling

Fastighetsägaren Akademiska Hus bjöd i juni 2014 in till en arkitekttävling. I det första steget inkom 73 intresseanmälningar från hela Europa. Av dessa valdes sex arkitektteam är ut att gå vidare med att ta fram förslag. Dessa förslag är tillgängliga på webben.

Den 31 mars 2015 annonserades vinnaren: "Annex" av Johannes Norlander Arkitektur + Arup.

Läs mer om vinnaren

Dialogmöten

För att hålla skolans grannar informerade och för att möjliggöra en dialog, bjuder Akademiska Hus in till dialogmöten. Se genomförda möten nedan. Möten kommer att hållas även fortsättningsvis under projektets gång.

Samråd om detaljplanen för station Haga

Parallellt med arkitekttävlingen har Göteborgs Stad genomfört samråd om detaljplanen för station Haga. Där hade allmänheten möjlighet att lämna synpunkter och vara med och påverka processen som gäller Västlänken och Station Haga.


Vad händer framöver?

 • Våren 2017 arbetar Handelshögskolan med att mer i detalj specificera behov och önskemål på lokalerna i den nya byggnaden. Detta arbete mynnar ut i ett lokalprogram, vilket kommer att presenteras i september.
 • När detaljplanen vunnit laga kraft (troligen 2019) kan man ansöka om rivningslov och byggnadslov.
 • En möjlig byggstart för den nya byggnaden är under 2021 med möjlig inflyttning under 2023.

 

Vad har hänt tidigare?

 • 6 september 2016: Dialogmöte för närboende.
 • 31 mars 2015: Vinnaren av arkitekttävlingen presenterades för press, studenter, anställda och närboende. Det vinnande bidraget fanns därefter utställt på Handelshögskolan under två veckor.
 • Vecka 7-8 2015: Utställning på Handelshögskolan med de sex förslagen i arkitekttävlingen, med möjlighet att lämna synpunkter.
 • 4 februari 2015: Dialogmöte för närboende.
 • 30 januari 2015: Deadline i arkitekttävlingen.
 • 5 november 2014: Akademiska hus bjöd in närboende till ett dialogmöte om arkitekttävlingen.
 • 15 oktober 2014: De utvalda arkitektteamen besökte Handelshögskolan.
 • Juni 2014: Akademiska Hus bjöd in till arkitekttävling
 • 21 maj 2014: Akademiska Hus bjöd in till dialogmöte för närboende

 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Maria Norrström, kommunikationsansvarig, maria.norrstrom@handels.gu.se, 031-786 1247.
 

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2017-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?