Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Prins Bertil Seminariet 2018

Den digitala transformationen har pågått under lång tid men blir idag synligare inom allt fler områden. Framväxten av nya tekniker, affärsmodeller och marknader sker parallellt med att etablerade strukturer utmanas. Förändringar som inbegriper såväl hot som möjligheter. Detta väcker en rad frågor kring digitaliseringen och dess effekter för individer, företag och samhälle: Vilka är hoten och möjligheterna för företagen? Vad innebär digitaliseringen för arbetsmarknaden? Hur kan svenska företag leda utvecklingen?


Årets Prins Bertil seminarium bestod av tre föredrag och en paneldiskussion. De tre talarna var Mårten Blix, nationalekonom, Näringslivets forskningsinstitut, Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden och Lena Apler, grundare och styrelseordförande Collector. I paneldiskussionen deltog dessutom Ulla Eriksson-Zetterquist, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan och Johan Magnusson, docent, Institutionen för tillämpad IT, Göteborgs universitet.

Mårten Blix talar om de hot som AI utgör för den svenska modellen. Många typer av tjänster håller på att automatiseras vilket gör att jobb försvinner. Det skapas också nya jobb men dessa är antigen kvalificerade eller ganska enkla, så inkomstskillnaderna ökar. Många av de nya jobben är s.k. gig-jobb där inkomsten beror på hur mycket man producerar, så systemet med kollektivavtal försvagas. Dessutom gör AI att skattebasens rörlighet ökar vilket begränsar möjligheterna till driva in skatter. All detta utmanar välfärdssamhället.

AI har sedan länge har använts i produktion av varor. Under senare år har AI också börjat att påverka tjänstesektorn och en tjänsterevolution anses vara i antågande. I sitt tal beskriver
Lena Sellgren de svenska företagens möjligheter att utnyttja denna för att öka produktiviteten och produktionen. Skillnaden i olika val analyseras med hjälp av tre olika scenarier som visar att effekten på Sveriges ekonomi kan variera kraftigt.

Lena Apler talar om AI och blockchain och om de möjligheter och hot som dessa utgör. Hon betonar att de positiva effekterna vida överstiger de hot vi känner till. AI och blockchain har redan haft stor inverkan på banksektorn men effekter kommer synas allt tydligare de närmaste åren. Lena redogör också för de erfarenheter hon har av att introducera nya teknologier i banken Collector och ger råd om hur man ska förhålla sig de utmaningar som detta utgör.

Digitalisering och välfärdsstaten

Mårten Blix, nationalekonom, IFN och tidigare sekreterare FramtidskommissionenFöreläsning

Vad krävs för att Sverige och svenska företag ska leda den digitala transformationen?

Lena Sellgren, chefsekonom, Business Swede Föreläsning

Digitalisering, blockchain och AI: Hot eller möjlighet?

Lena Apler, grundare och styrelseordförande CollectorFöreläsning

Paneldebatt

Mårten Blix, Lena Sellgren, Lena Apler, Ulla Eriksson-Zetterquist, Johan Magnusson.

Sidansvarig: Marie Örninge|Sidan uppdaterades: 2018-11-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?