Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Var med och bidra till nästa fas i Handelshögskolans utveckling!

Ända sedan staden Göteborg grundades för snart 400 år sedan har Göteborgsregionen karaktäriserats av att vara en öppen port mot Västerhavet och en plats dit människor med olika nationaliteter sökt sig för handel, industri, och för kontakter med omvärlden. Från Göteborgs hamn gick Ostindiska Kompaniets fartyg till Kina och Atlantångarna till Amerika. Sedan efterkrigstiden har staden varit ett centrum för svensk exportindustri. I skrivande stund pågår stora infrastrukturinvesteringar som kommer att ytterligare stärka Göteborg som ett logistiskt centrum med Nordens viktigaste hamn.

I denna anda av företagsamhet och öppenhet för influenser från omvärlden har Handelshögskolan vid Göteborgs universitet bidragit med högre utbildning och forskning i snart 100 år. Tack vare flera större privata donationer kunde Handelshögskolan bildas 1923. Skolans förste rektor var geografen och polarforskaren Otto Nordenskjöld, känd för de första svenska expeditionerna till Antarktis. Målet för vår verksamhet har sedan dess varit att genom utbildning och forskning främja Göteborgs och vårt lands handel och näringsliv. Genom utvecklingen av nya forskningsrön och alumner på centrala positioner inom ekonomi och juridik har vi bidragit till en positiv utveckling av samhället i dess helhet.

Handelshögskolans ambition är att under 2020-talet gå in i nästa fas i vår utveckling där vi inte bara bidrar till regionens utveckling utan också blir ett europeiskt centrum för forskning och utbildning med fokus på samtidens stora ödesfrågor: Klimatförändringarna, havsförvaltning och biologisk mångfald, migrationsflödena, fattigdom och socialt utanförskap, en åldrande befolkning, sårbarheter i politiska och finansiella system, samt fundamentala strukturförändringar till följd av digitalisering och AI. Vår forskning och utbildning ska vara av absolut högsta internationella klass och våra studenter ska utrustas med kunskaper, förståelse och verktyg för att i sina framtida yrkesroller kunna adressera och kritiskt analysera centrala samhällsutmaningar i alltmer komplexa och ofta globala sammanhang. Vårt mål är att vara internationellt ledande bland handelshögskolor i att integrera hållbarhet i vår verksamhet, och att producera nydanande forskning som bidrar till att privata och offentliga beslutsfattare får bästa möjliga förutsättningar för att hantera de kommande samhällsutmaningarna.

För att lyckas med dessa ambitioner krävs en ökande samverkan med privata, offentliga och idéella organisationer. Vår framgång som akademisk institution är också starkt beroende av vår förmåga att medverka i internationella samarbeten med lärosäten av mycket hög kvalitet och att rekrytera medarbetare och studenter i global konkurrens. Med er hjälp vill vi ta nästa steg för att utveckla vår internationella attraktionskraft.

Välkommen att vara med på vår resa!
Per Cramér, Handelshögskolans rektor
 

Per Cramér rektor Handelshögskolan

Per Cramér

Handelshögskolan får 1 Mkr av Börssällskapet

2019-11-19: Börssällskapet i Göteborg stöttar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med 1 miljon kronor. Gåvan är inledningen på en insamling inför Handelshögskolans kommande 100-årsjubileum 2023.

Läs mer om gåvan


Alrik Danielson och M Johan Widerberg överlämnar gåvan till Per Cramér.

Vill du stötta Handelshögskolan?

Välkommen att kontakta Ingela Palmgren,
Director Corporate Relations
ingela.palmgren@handels.gu.se
031-786 5835
0732-309082

Sidansvarig: Maria Norrström|Sidan uppdaterades: 2019-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?