Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

HR-arbetet - från operativt till mer strategiskt?

Nyhet: 2017-12-05

Vad innebär HR-yrket, hur arbetar organisationer med HR och vilka är dagens och framtidens utmaningar i HR-arbetet? I HR-undersökningen 2017 presenteras resultaten från en enkätundersökning som kartlägger frågorna från HR-medarbetares perspektiv. HR-undersökningen 2017 har gjorts av Centrum för global human resource management vid Göteborgs universitet i samverkan med Sveriges HR Förening.

Undersökningen visar bland annat att HR fortsätter att fokusera på de traditionella HR-uppgifterna, men ser behov av att arbeta mer strategiskt. Man har idag stort inflytande på beslut som rör förändringar av antalet anställda och organisationsförändringar, särskilt inom privata sektorn. I framtiden kommer man att arbeta mer de IT-inriktade områdena exempelvis HR analytics, sociala medier, digitalisering och Big Data.

Arbetsuppgifter för HR på väg att förändras?

De vanligaste arbetsuppgifterna för HR-medarbetare är: arbetsrätt, förhandling, avtal; ledar- och organisationsutveckling samt bemanning, rekrytering och uppsägning. Det är alltså de traditionella HR-frågorna som står i fokus och detta är också de vanligaste uppgifterna som HR stödjer linjecheferna med.

- De traditionella arbetsuppgifterna är fortfarande viktiga för alla HR-funktioner och även för HR-chefer. De sistnämnda hanterar frågorna på övergripande nivå, mer strategiskt. HR business partners och HR-specialister jobbar mer med operativa och administrativa uppgifter. Frågan är hur HR-uppgifterna kommer att utvecklas framöver när det kommer nya arbetsuppgifter. HR-medarbetarna själva säger att 2025 kommer de att arbeta mer med HR analytics, sociala medier och digitalisering. De säger också att de i framtiden i större utsträckning kommer att arbeta på en mer strategisk nivå och med strategiska frågor. Kanske kommer de traditionella frågorna fortsätta vara i fokus, men att de utförs med nya metoder? säger Freddy Hällsten, doktor i företagsekonomi och en av författarna till rapporten.

Har inflytande i många viktiga frågor

HR-medarbetare har ett stort inflytande när det gäller frågor som rör förändringar av antalet anställda eller större organisationsförändringar. Om man ser till de vanligaste HR-kategorierna så har HR-chefer högst inflytande på beslut, HR-business partners deltar i vissa beslut och HR-specialister deltar oftast inte i beslut.

-Vi har funnit att HR-medarbetare inom privat sektor är med och fattar beslut i högre grad än inom offentlig sektor. HR-medarbetarna har högst inflytande på beslut inom privat tjänstesektor, följt av privat industrisektor, kommun och stat. Det kan ha att göra med den politiska styrningen inom offentlig sektor.

HR-funktionens organisering har genomgått stora förändringar

Det har skett stora förändringar i sättet i att organisera HR-funktionerna. Många organisationer har gått över till en tre-delad HR-funktion och det är också vanligt med outsourcing av HR-uppgifter. De vanligaste arbetsuppgifterna som outsourcas är löner, förmåner och pension samt bemanning inklusive rekrytering och uppsägning.

-Det finns ett tydligt samband mellan HR-organisering och outsourcing. De som har en tre-delad HR-funktion outsourcar också i högre utsträckning. Det är också så att den privata sektorn använder sig av outsourcing i högre grad än den offentliga. Det blir spännande att se om outsourcing-trenden håller i sig.

HR-utmaningar i fokus

HR-medarbetarna anser att de tre största utmaningarna är: att förbättra den strategiska rollen, att kunna mäta och visa hur HR-funktionen bidrar till verksamhetens resultat samt att kunna påverka strategiska beslut. För att kunna anta dessa utmaningar är det en tredjedel som anser att de behöver kompetensutveckling inom områdena.

-Det är intressant att se att det strategiska är en så viktig utmaning, samtidigt som HR-medarbetarna tycks övertygade om att de kommer att jobba mer strategiskt i framtiden. Om man ska lyckas i denna ambition är det viktigt att få med sig de relativt många som behöver få kompetensutveckling. Dessutom bör HR-chefer ta ansvar för att klargöra vad det strategiska HR-arbetet innebär och förhåller sig till operativt och administrativt HR-arbete. En fråga att undersöka vidare är vad den fortsatta digitaliseringen kommer att innebära för det strategiska HR-arbetet.

Ladda ner och om rapportserien

Ladda ner HR-undersökningen 2017 kostnadsfritt (öppnas i nytt fönster)

HR-undersökningen 2017 – En enkätstudie om HR-medarbetare i Sverige. Freddy Hällstén, Anna Peixoto, Wajda Wikhamn

HR-undersökningen kommer att genomföras vartannat år. Nästa rapport kommer 2019.

Kontakt

Freddy Hällstén, doktor i företagsekonomi
freddy.hallsten@handels.gu.se, 031-786 15 08


Centrum för global human resource management, CGHRM, har som syfte att stärka svensk HRM-forskning i dialog med näringsliv och offentlig sektor. CGHRM är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan samt institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Samhällsvetenskapliga fakultet vid Göteborgs universitet. www.cghrm.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: cghrm.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://hgu.gu.se/om_handelshogskolan/Nyheter/fulltext//hr-arbetet---fran-operativt-till-mer-strategiskt-.cid1534267
Utskriftsdatum: 2018-12-14