Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

entreprenörutbildningen bäst i Sverige

Nyhet: 2009-06-12


- Regeringen satsar 10,2 miljoner på Chalmers och Göteborgs universitets entreprenörsutbildningar

Regeringen fattade torsdagen den 11 juni beslut om att ge Göteborgs universitet och Chalmers en av landets två spetsutbildningar i entreprenörskap. Bakgrunden är att Göteborgs utbildningar i entreprenörskap klassas som bäst i Sverige enligt den expertpanel som utvärderat tio ansökningar från olika svenska universitet och högskolor.

Chalmers och Göteborgs universitet gjorde en gemensam ansökan och kom i expertpanelens utvärdering på första plats. Detta medför att regeringen ger de båda lärosätena 10,2 miljoner kronor för att under två år utveckla entreprenörsutbildningen ytterligare. ¿Mycket glädjande och ett gott betyg för vår och Chalmers gemensamma satsning*. Det visar att samarbete lönar sig¿, kommenterar Göteborgs universitets rektor Pam Fredman.

Vid Göteborgs universitet är utbildningen och forskningen inom entreprenörskap samlad under det nyligen invigda Institutet för innovation och entreprenörskap, som har Handelshögskolan som bas. Handelshögskolan har en lång tradition av att driva entreprenörsutbildningar och har varit mycket lyckosamma med sin arbetsmodell. ¿Det som särskilt utmärker entreprenörsutbildningarna i Göteborg är att vi här är bra på att skapa och utveckla företag, och med regeringens satsning kan vi vässa vårt arbete ytterligare och arbeta ännu mer med att utveckla forskning, utbildning och kommersialiseringen av idéer¿ säger Magnus Eriksson vid Institutet för innovation och entreprenörskap. ¿De extra resurserna gör också att vi kan fokusera ännu mer på internationaliseringen av utbildningen och forskningen inom våra områden¿ forstätter Magnus Eriksson.

I samband med regeringsbeslutet skrev högskoleminister Lars Leijonborg tillsammans med Cecilia Wigström (FP) en artikel på temat på Göteborgs Postens debattsida. De hänvisar också till den internationella undersökning där 145 regioner i världen jämförs i det så kallade World Knowledge Competetiveness Index, där Göteborg klättrat 21 placeringar och nu ligger på 16:e plats. Göteborgs räknas till en av de främsta kunskapsregionerna i Europa och världen ¿ och nu satsar Sverige ytterligare resurser på att främja Göteborgs akademiska tätposition.

 Läs artikel på Göteborgs Postens debattsida

 *Samarbete inom entreprenörskapsområdet mellan Göteborgs universitet (Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin genom det nybildade Institutet för innovation och entreprenörskap) och Chalmers går under namnet Gothenburg Schools of Entrepreneurship. Samarbetet kretsar kring fyra entreprenörsskolor där var och en representerar ett särskilt värdeerbjudande för det omgivande näringslivet. De fyra entreprenörsskolorna är ICM (Intellectual Capital Management), GIBBS (Gothenburg International Bioscience School), CSE (Chalmers School of Entrepreneurship) och entreprenörsutbildningen vid Handelshögskolan.

>>Läs mer om Institutet för innovation och entreprenörskap här

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-01-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?