Tankeväckande seminarium om hållbart ledarskap och medarbetarskap

Nyhet: 2011-11-10

När Handelshögskolan bjöd in sina partnerföretag till Executive Seminar på temat ”hållbart ledarskap och medarbetarskap” var det två helt olika perspektiv som presenterades. Rowlands Kaotcha, landsansvarig för Hungerprojektet i Malawi, och Freddy Hällsten, docent i Human Resource Management vid Handelshögskolan, talade om hur egen drivkraft skapar förändring för människor och organisationer.

Det var många tankar som väcktes hos publiken när Rowlands Kaotcha delade med sig av sina erfarenheter av kampen mot hunger och fattigdom. Rowlands arbetar i Malawi för Hungerprojektet, en världsomspännande ideell organisation som arbetar med ett underifrånperspektiv. Idén är att göra det möjligt för människor att själva skapa ett bättre liv genom visioner, självtillit och entreprenörskap.

Rowlands berättade bland annat om en fattig afrikansk kvinna som fick frågan vad hon mest av allt önskade till sig och sin familj. Ett riktigt fint hus, var svaret. Några år senare var den enkla lilla hyddan utbytt mot ett funktionellt hus, tack vare Hungerprojektets metodik att låta människorna själva nå sina mål.

Metoden är lika användbar inom organisationer. En tydlig vision och utrymme för egen kreativitet bland medarbetarna är ett recept för framgång. Freddy Hällsten, forskare inom HRM-området vid Handelshögksolan, har utifrån sitt forskningsprojekt om medarbetarskap kunnat belysa betydelsen av de anställdas egna engagemang i förändringsprocesser.

AV: Daniel Karlsson