Till startsida

Dick Durevall ny professor vid Handelshögskolan

Nyhet: 2012-05-23

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har förstärkt sin kompetens inom området utvecklingsekonomi genom att utse Dick Durevall till professor i nationalekonomi.

Dick Durevalls forskning lägger tonvikten på ekonometrisk analys av problem som är relevanta för utvecklingsländer, framförallt i Afrika söder om Sahara. Den sträcker sig från relationen mellan socioekonomiska faktorer och hiv/aids till hur världsmarknadspriser på mat påverkar inhemska priser och inflation. För närvarande arbetar han inom två forskningsområden, hur ekonomisk och social ojämlikhet påverkar risken att bli hiv-smittad och hur priser sätts på kaffemarknader.

- Det finns ett stort behov av ekonomisk forskning i låginkomstländer, inte minst för att bra politik kan ha en stor effekt på levnadsförhållanden. Och under de senaste 10-15 åren har efterfrågan från politiker och tjänstemän ökat starkt i många afrikanska länder. Det känns angeläget att bidra med mina kunskaper, särskilt som det är fortfarande stor brist på nationalekonomer i Afrika, säger professor Dick Durevall.

Dick Durevall disputerade 1993 vid Handelshögskolan i Göteborg med avhandlingen “Essays on Chronic Inflation: the Brazilian Experience”. Han har huvudsakligen arbetat som lektor vid Handelshögskolan men även i fem år vid Högskolan i Skövde. Redan under tiden som doktorand började Dick Durevall arbeta med långsiktiga utredningsuppdrag för Sida, först med Zimbabwe och sedan Malawi. Han har också gjort studier i samarbete med flera internationella organisationer som Afrikanska utvecklingsbanken, International Growth Centre och Världsbanken, och är sedan 2005 resursperson vid African Economic Research Consortium.

Dick Durevall har publicerat artiklar i ledande vetenskapliga tidskrifter inom utvecklingsekonomi, liksom i högt rankade allmänna nationalekonomiska tidskrifter. Hans undervisningsområden är främst utvecklingsekonomi och ekonometri.

Kontaktuppgift:
Dick Durevall
Tel 031-786 13 50
dick.durevall@economics.gu.se

> Högupplöst pressbild på Dick Durevall
(foto: Daniel Karlsson, Handelshögskolan)
 

AV:

© Göteborgs universitet , Box 100, 405 30 Göteborg
Tel. 031-786 0000, Kontakt

| Karta

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?