• Ny forskning: Evenemang kan förändra beteenden

[2017-06-20] Sommaren i Sverige är fylld av musikfestivaler och andra publika evenemang. Många stöds av kommuner och andra offentliga aktörer, vanligen utifrån ekonomiska termer och varumärkesargument. Men evenemang kan också användas för att påverka beteenden som är värdefulla för både individ och samhälle. - Det finns anledning att tänka om när det gäller vilken typ av evenemang man prioriterar, säger forskaren Henrik Jutbring på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

• Pris till de bästa masteruppsatserna på Handelshögskolan i Göteborg

[2017-06-15] Efter två krävande år på Handelshögskolans masterprogram diplomerades 287 studenter vid en högtidlig examensceremoni i Konserthuset i Göteborg den 14 juni. Under ceremonin prisades också de bästa uppsatserna från de nio programmen med ¿The Malmsten Award¿.

• Ida Ahlsson är årets Sten-Olof Palm-stipendiat - får 1 års praktikplats i Washington DC och 200 000 kr för levnadsomkostnader

[2017-06-12] Ida Ahlsson är årets Sten-Olof Palm-stipendiat - får 1 års praktikplats i Washington DC och 200 000 kr för levnadsomkostnader

• Världskonferens om turism i kust- och marina miljöer fokuserar på globala utmaningar och lokala lösningar

[2017-06-11] Göteborg 13 ¿ 16 juni 2017 Utmaningarna inom den kustnära och marina turismen är ofta av en global karaktär, särskilt när det handlar om hållbar utveckling och förvaltningen av ekosystemtjänster. Lösningarna, som till exempel planering, strategier, innovation och utveckling, är däremot ofta lokala. De påverkar samhällen och företag och kan ge möjligheter om man kan koppla det lokala till det globala.

• Elever presterar sämre vid varmt klimat

[2017-05-24] Klimatförändringar drabbar inte bara jordbruket och människors möjligheter att försörja sig. Höga temperaturer påverkar även inlärningsförmågan. Laura Villalobos-Fiatt, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har undersökt hur skolnärvaro i Costa Rica hänger ihop med höga temperaturer och regn.

• Män springer långsammare än de själva tror

[2017-05-16] Manliga långdistanslöpare överskattar sin egen förmåga ¿ de är inte så snabba som de tror. Mitesh Kataria, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och själv motionerande löpare, har undersökt tävlingar som Göteborgsvarvet och Stockholm maraton, och ser tydliga skillnader mellan kvinnor och män.

• Strategier för att motverka radikalisering av unga - vem bär ansvaret? Seminarium 16 maj

[2017-05-15] Att arbeta förebyggande mot radikalisering och våldsbejakande extremism i skolan är högaktuellt. Den 16 maj arrangerar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett seminarium där frågan behandlas utifrån brittiska erfarenheter.

• Samarbete i Gullmarsfjorden gör räkfisket lönsamt och hållbart

[2017-05-12] Sedan ett begränsat antal fiskare fått tillstånd att bedriva räkfiske i Gullmarsfjorden har intäkterna ökat betydligt. Miljö- och beteendeekonomen Lisa Björk på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har studerat olika typer av förvaltningsstrategier inom det svenska fisket. Slutsatsen är att tydliga ägarförhållanden och incitament att långsiktigt förvalta fiskebeståndet är viktiga för ett hållbart och lönsamt fiske.

• Vad vet vi egentligen om möten?

[2017-05-10] Den 23-24 maj anordnas ett symposium på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med syfte att för första gången samla forskare som inom olika discipliner ägnar sig åt mötesforskning. 50 mötesforskare från 13 länder och ett flertal vetenskapliga discipliner har anmält sig för evenemanget som ordnas av Christoph Haug, Marie Curie-forskare på Gothenburg Research Institute vid Handelshögskolan.

• Butiker säljer gamla saker på nytt sätt

[2017-05-03] Retroinriktade affärer jobbar medvetet med nostalgi för att skapa en viss atmosfär och stämningar med kopplingar till gamla tider. På så sätt får gamla saker ett nytt och annorlunda värde. Den slutsatsen dras i en ny studie i konsumtionsvetenskap från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där forskare undersökt tre köpstråk i Göteborg som inriktar sig på att sälja gamla saker på ett nytt sätt.