Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Sälj inte ut Rannebergen

[2017-11-22] Medborgardialogen kring utförsäljningen av allmännyttan i Rannebergen är under a...

[GT]

Normkritiskt perspektiv är inget rättesnöre

[2017-11-20] Det är både legitimt och högst önskvärt att sträva mot en jämställd och jämlik studiemiljö. Det är dock inte nödvändigtvis samma sak som att anamma ett normkritiskt perspektiv, skriver Filippo Valguarnera, docent i juridik.

[Göteborgs-Posten]

Urban sketchers skissar en stad i förändring

[2017-11-18] De var där när Gasklockan revs och de kommer att vara där när vår stads första skyskrapa tar form. Urban sketchers fångar staden i sina block, världen över. Nu har rörelsen kommit till Göteborg. Varje utandning stannar i luften, som ett moln.

[Göteborgs-Posten]

Normkritik måste genomsyra hela Handels

[2017-11-18] Ingen institution är fredad från strukturer. Inte heller Handelshögskolan i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Expert om Teslas nya lastbil: "Räckvidden förvånar"

[2017-11-17] Tesla har presenterat sin ellastbil - Tesla semi. Så säger experterna om lastbilen. Att förändra bilbranschen är svårt, att förändra transportbranschen möjligen ännu svårare.

[Ny teknik]

Expert om Teslas nya lastbil: ”Räckvidden förvånar”

[2017-11-17]

Tesla har presenterat sin ellastbil.

Ny Teknik bad några experter inom transport kommentera den nu presenterade lastbilen och vilken inverkan den kan få på transportsystemet.

Johan Woxenius professor i logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, förvånades över att Tesla väljer att satsa på en lastbil för de tunga fjärrtransporterna i stället för en mindre distributionslastbil.

Det som förvånade Johan Woxenius mest var dock den räckvidd Tesla menar att Semi uppnår: 80 mil vid full last, det vill säga totalt drygt 33 ton.

- På den tunga fjärrsidan har man länge sagt att man vid batteridrift i princip endast kan bära med sig batterierna som krävs, säger han men betonar att det av den presenterade informationen inte framgår vilken tomvikt lastbilen har, och därmed hur mycket den kan lastas med.

Vad driver utvecklingen inom tunga vägtransporter i dag?

- Det finns just nu en stor osäkerhet inom branschen. Om bara ungefär en och en halv lastbilsgeneration ska vi vara helt fossilfria. Det innebär att det du köper år 2020 ska kunna leva kvar till 2030 då vi ska vara fossilfria. Så det är bråttom.

Kan en helt elektrisk dragbil likt Tesla Semi bli gångbar i branschen?

- Kan du till en rimlig kostnad köra likadant med en elektrisk dragbil som du gör med en dieseldriven variant i dag är det väl precis det här som branschen väntat på. Den har hoppats på ett tekniskt substitut så man slipper göra de mer omfattande systemförändringarna, säger Johan Woxenius.

Han tycker inte att Semi känns som något unikt koncept i övrigt, även om hytten ser lite futuristisk ut. Han tycker också det är bra att Tesla satsar på att byta ut en komponent i det befintliga lastbilssystemet (dragbilen) i stället för att lansera ett nytt integrerat fordonskoncept.

[Ny Teknik]

"Till alla som anställer jurister - här är universitetens verktyg som värderar studenternas betyg"

[2017-11-17] KOMMENTAR/DEBATT - av Claes Martinson, ordförande Pedagogiska utskottet, Juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet "Detta är mycket värdefull information för oss arbetsgivare.

[Dagens Juridik]

Hur kan forskning och praktik mötas?

[2017-11-16] Min första krönika 2017 handlade om huruvida redovisnings- och revisionsbranschen har någon nytta av forskning. Nu återkommer jag till temat.

[Balans]

Rättsexpert vill se hårdare föreskrifter för polishundar

[2017-11-16] En polsk turist blev flera gånger biten av en polishund på en rastplats i Skillingaryd. Nu vill rättsexperten se tydligare föreskrifter för polisens hundförare. - En hund är ett vapen.

[SVT Nyheter Jönköping]

Svenska handlare hakar på singeldag: "Ligger i tiden"

[2017-11-11] Det kinesiska e-handelsjippot "Singles Day" har börjat göra sitt intåg i Sverige, noterar flera medier.

[Omni]

Lika barer lirar bäst?

[2017-11-11] Göteborg har länge varit omtalad för sina många lokala kafékedjor, och trenden har nu även spridit sig till krogarna.

[Göteborgs-Posten]

Handelns nya knep: Nu kommer Singles Day till Sverige

[2017-11-10] Nu kommer Singles Day till Sverige - och handlare hoppas att ännu en shoppingdag ska få fler att öppna plånboken. I Kina är det en shoppinghögtid som omsätter runt 150 miljarder kronor varje år.

[Göteborgs-Posten]

Ingen student ska behöva utsättas för kränkningar

[2017-11-09] Under hösten har flera rapporter kommit om rasism och liknande oegentligheter på Handelshögskolan i Göteborg. Två föreläsare på den juridiska institutionen har både uttryckt sig rasistiskt mot studenter och i undervisningen.

[Socialdemokratiska Studentförbundet]

Studenter vittnar om kränkningar på Handels

[2017-11-09] Föreläsare som kallar en student för "taliban" inför hela klassen, användandet av ordet "neger" i undervisningen - och en tentafråga som använder sig av stereotyper.

[Göteborgs-Posten]

Därför konsumerar svenskar just nu

[2017-11-08] För att bota tristess, skapa oss en identitet och övertyga oss själva om att vi sparar tid. Det är några av skälen till varför vi konsumerar som vi gör. - Det ligger i samhällets intresse att konsumtionen ökar.

[SVT Nyheter]

Gaddat och klart för Nordens största arbetsmarknadsmässa

[2017-11-08] Gadden är Handelshögskolans i Göteborg arbetsmarknadsmässa för ekonomer, jurister, logistiker och miljövetare. Mässan som startade 1982 är störst i Norden i sitt slag och man fortsätter att växa.

[Spionen]

Om skattemoralen efter Paradisläckan

[2017-11-06] Vad fan får jag?" - Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlings uttalande i Uppdrag Granskning igår har skapat flera reaktioner i sociala medier.

[Sveriges Radio P1]

Forskare om paradisläckan: Därför väcker det ilska bland svenskarna

[2017-11-06] Laglig skatteplanering kan skada skattemoralen mer än olagligt skattefiffel.

[Göteborgs-Posten]

Välgörenhetshandel ger ökade intäkter

[2017-11-04] Många vill förknippas med välgörenhet, både företag och vanliga människor. Samar...

[Sydsvenskan]

"Överskatta inte internet vid internationalisering"

[2017-11-03] Internetbaserade tjänsteföretag blir ofta internationella snabbt. Men det kan ha sina utmaningar, visar forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

[Esbri]

Ny klagomålshantering i vården ett juridiskt »kamouflagemål«?

[2017-11-02] Lotta Vahlne Westerhäll, senior professor i offentlig rätt, juridiska institutionen, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet lotta.westerhall@law.gu.se Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Braskaminen en allt viktigare del av inredningen

[2017-11-02] Över hälften av svenskarna (57 procent) tycker att braskamin är en viktig del av inredningen samtidigt som vi lägger allt mer pengar på möbler och inredning. Hela 84 procent tycker dessutom att en tänd brasa påverkar stämningen i hemmet mycket.

[Edaportalen]

Serneke bygger åt Akademiska Hus

[2017-10-26] TAGGAR Akademiska Hus Serneke Akademiska Hus har tecknat avtal med Serneke för bygget av en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Det nya huset blir 12 000 kvadratmeter stort, och ordervärdet ligger på 350 miljoner kronor.

[Fastighetsnytt]

Handelshögskolan i Göteborg utvecklas med ny byggnad

[2017-10-26] Akademiska hus har tecknat ett samverkansavtal med Akademiska Hus gälllande en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Byggstart är beräknad till 2020 med möjlig inflyttning 2023.

[Dagens Näringsliv]

Så får "puffen" oss att välja vegetariskt

[2017-10-26] Äter vi kött av slentrian? Ny forskning från Göteborg visar att många väljer vegorätten om endast ordningen i menyn ändras. Även grundskolor använder i dag "puffar" för att få elever att äta mer grönt.

[Göteborgs-Posten]

Serneke får projekteringsuppdrag av Akademiska Hus för Handelshögskolan i Göteborg

[2017-10-26] Serneke Bygg har tecknat ett samverkansavtal med Akademiska Hus om en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Byggnaden på omkring 12 000 kvadratmeter ska projekteras i nära samverkan. Potentiellt ordervärde beräknas till omkring 350 miljoner kronor. Ett förverkligande av projektet förutsätter beslut från Akademiska Hus styrelse samt nödvändiga myndighetsbeslut.

[Cisionwire]

Experten: Därför reagerar du så starkt när A6 byter sitt varumärke

[2017-10-24] Varumärkesexperten om A6 namnförändring och nya image Reaktionerna lät inte vänta på sig när A6 bytte stavning till Asecs. Varumärkesforskaren Eva Ossiansson menar att det beror på köpcentrets koppling till det gamla regementet.

[Smålands-Tidningen]

Fortsatt oklara villkor för ökande antal egenanställda

[2017-10-24] Arbetsmarknad Branschstatistik visar att både egenanställda och egenanställningsföretag fortsätter att öka. Samtidigt kvarstår frågor kring hur tryggt det egentligen är.

[Dagens Arena]

Usel kvinnostatistik för ekonomiskolor i Stockholm

[2017-10-23] Stockholms universitet och Handelshögskolan i Stockholm hamnar på jumboplats i Sverige när det gäller andelen kvinnliga professorer i ekonomi. Det visar en sammanställning som SvD tagit del av.

[Svenska Dagbladet]

Debatt: Svensk sjöfart behöver minimera sina utsläpp

[2017-10-23] DEBATT. Vi i Sverige och den övriga världen är beroende av en effektiv, klimatne...

[di.se]

Ny professor i Göteborg

[2017-10-20] Thomas Erhag har utnämnts till professor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen, Handelshögskolan. Thomas Erhag forskar inom offentlig rätt med inriktning mot välfärds- och europafrågor.

[InfoTorg Juridik]

Ingen slutdestination

[2017-10-20] HHGS sticker även ut från övriga kårer genom sina åtta olika bolag som sysselsätter studenter med allt från juridik till marknadsföring. Och du måste inte plugga på Handels för att jobba extra inom kårens företag.

[Spionen]

Högskola granskar konflikten

[2017-10-17] Handelshögskolan i Göteborg och SSPA ska i en ny studie granska hamnkonfliktens effekter utifrån ett nationellt perspektiv.

[Sjöfartstidningen]

Lokala specialiteter lockar turister

[2017-10-16] Den lokala maten sätter mindre orter på kartan och lockar turister, enligt experterna. Lokala specialiteter som löjrom, ost och knäckebröd bygger starka varumärken.

[Norrbottens-Kuriren]

Så styrs restauranggästen rätt

[2017-10-16] Här är knepen till att få restauranggästen att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, enligt en ny doktorsavhandling i beteendeekonomi.

[Fast Food Magazine]

Oatly: Kommer trampa på ömma tår

[2017-10-16] Mjölkindustrin vs. Oatly. Game over med tillägget Not, så lyder copyn i helsidesannonsen i bland annat Dagens Nyheter fredagen den 20 november 2015. Dagen innan har Svensk Mjölk vunnit mot Oatly i marknadsdomstolen efter en över ett års tid lång

[Dagens Media]

Greenwashing - en grön gråzon

[2017-10-14] Förr sa man att sex säljer - i dag är det grönt som säljer. I klimatångestens tid vill vi vara miljömedvetna, men gärna så lättvindigt som möjligt. Det skapar utrymme för företag att tvätta sina varor gröna.

[Göteborgs-Posten]

Professor: Misstänkt mutbrott

[2017-10-14] Kävlinge - Varför gör hon detta? För att hon personligen är involverad, för partiet eller har hon utlovats förmåner nu eller i framtiden? Det här är ett misstänkt mutbrott.

[Skånska Dagbladet]

Hon är Ruter Dam

[2017-10-12] Den forna traineen och Siba-chefen går från klarhet till klarhet. På onsdagen ut...

[Di Weekend]

Netonnets vd får fint näringslivspris

[2017-10-11] Netonnets vd Susanne Ehnbåge har utsetts till 2017 års Ruter dam av organisationen med samma namn. Priset går till kvinnor som befordrats till den mest inflytelserika chefsposten under senare tid.

[7H Affärer]

Självöverskattning kan förklara lönegap

[2017-10-11] Illustration: Johanna Gustavsson Lästid XX min Text Publicerat Självöverskattning kan förklara lönegap Har manliga långdistanslöpares tidsoptimism ett samband med löneskillnaderna mellan män och kvinnor?

[Chef]

Den stora svenska förvaltningen

[2017-10-11] som bara kontrolleras när den fattar formliga beslut har för mycket makt, skriver Jakob Heidbrink i en gästkrönika. Sedan Transportstyrelseskandalen briserade har vi en debatt om förvaltningen.

[Göteborgs-Posten]

Rättsprofessor: "Saab klarade sig billigt undan"

[2017-10-10] Saab har varit "djupt insyltade" i korruption i samband med Jas Gripen-affären med Sydafrika. Det anser Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, som för närvarande själv studerar vapenupphandlingen.

[Svenska Dagbladet]

Image-experten: Det viktigaste är invånarnas trygghet

[2017-10-09] Eva Ossiansson är varumärkesexpert och har bland annat skrivit om hur New York-stadsdelen Harlem förbättrat sitt rykte. Kan Backa göra samma resa? Kan en stadsdel göra något för att förbättra sitt varumärke?

[GöteborgDirekt]

John Lapidus: Sjuk resa mellan vapen och vård

[2017-10-07] Sjukförsäkring Vapen och sjukvård öppnar för samtal med vem som helst, konstaterar forskaren John Lapidus, på resa mellan vapenförsäljare, patienter utan pengar och privata sjukhus i de amerikanske Sydstaterna.

[Dagens Arena]

Debatt: Margot Wallström - fördöm den etniska rensningen i Burma

[2017-10-06] När Sverige tog plats i FN:s säkerhetsråd tryckte vi på att vikten av mänskliga rättigheter måste respekteras.

[Metro]

Ny gästprofessor på Handels i Göteborg

[2017-10-05] Lena Apler, grundare och styrelseordförande i Collector, har utsetts till ny innehavare av Assar Gabrielssons gästprofessur i tillämpad företagsledning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Det framgår av ett pressmeddelande.

[Balans]

Forskare avundas inte politikerna

[2017-10-04] Besparingar, höjd skatt, riktad arbetskraftsinvandring och höjd pensionsålder. Det är de verktyg som politikerna har att använda, enligt forskare. Inte lätt att gå till val på.

[SVT Nyheter Väst]

Volvo flyger in amerikaner - för att bli ambassadörer

[2017-10-04] I över 60 år har Volvo flugit amerikanska och kanadensiska bilköpare till Göteborg. Randy Crisp och Ruzanna Yesayan från New York nappade på erbjudandet. - Har ni varit i Sverige förut? No turning right if there is a red light. Never!

[ETC Göteborg]

Billigare för börsmanipulatörer att dömas än att bryta mot r...

[2017-10-03] Den nya marknadsmissbrukslagen har gjort det i många fall är billigare för markn...

[Dagens Nyheter - Login]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?