Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss i media

Metoden som fungerar bättre än medarbetarsamtal

[2017-04-20] Medarbetarsamtal är verkningslösa", sa experten - och får medhåll från svenskt håll. En av Arbetarskydds mest lästa artiklar någonsin har rubriken Expert: Medarbetarsamtal är verkningslösa.

[Arbetarskydd]

Akademin och politikerna måste motverka populismen

[2017-04-19] Företrädare för akademin och ansvariga politiker har ett gemensamt ansvar att upprätthålla akademins roll som självständig samhällsaktör.

[Universitetsläraren]

Ska privatskolor för fattiga finansieras av biståndsmedel?

[2017-04-19] Ny forskning visar att en av de största globala aktörerna inom utbildningsbistånd, GPE, aktivt undviker politiskt känsliga frågor - som frågan om privatisering av utbildningssystemen.

[OmVärlden]

Doktor: Minst lika viktigt med grupputvecklingsmöten

[2017-04-18] Medarbetarsamtal är verkningslösa", sa experten - och får medhåll från svenskt håll. En av Ny Tekniks mest lästa artiklar någonsin har rubriken Expert: Medarbetarsamtal är verkningslösa.

[Ny teknik]

Svenskt KPMG-lag på topp i KICC 2017

[2017-04-18] I dagarna var det dags för årliga KPMG International Case Competition (KICC) 2017 - en av världens största casetävlingar för ekonomistudenter.

[Balans]

Hushållen maktlösa när bubblan spricker

[2017-04-18] Det finns stor anledning till oro", larmar två nationalekonomer. Enligt en färsk Novus-undersökning, som citeras av Svenska Dagbladet, är endast 6 procent av svenskar oroliga för fastighetsmarknaden på lång sikt.

[Dagens PS]

Ny revisionsinriktning på Handels i Göteborg

[2017-04-16] Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet kommer att starta en ettårig utbildning till hösten som uppfyller de utbildningsmässiga kraven för att bli auktoriserad revisor.

[Revisionsvärlden]

Ett sluttande plan

[2017-04-16] debatt Håller det akademiska samtalet på att vittra bort? Återinför den kollegiala ledningsformen och minska inflytandet från effektiviseringsbyråkrater, skriver tre professorer.

[Uppgång]

Svårt för utomeuropeiska få jobb

[2017-04-15] Under tider av högkonjunktur är det svårt för personer med icke-västerländsk bakgrund att integreras på den nordiska arbetsmarknaden. Utan jobb blir flyktingarna, både på kortsikt och på långsikt, dyra för samhället.

[Statskoll]

Vad är det Sverige ska lära av Israel?

[2017-04-14] Bilden som Anders Persson ger av orsaker till terrorism är onyanserad, skriver doktoranden Robin Bankel i en replik. Dela REPLIK | TERROR På SvD Debatt 11/4 skrev statsvetaren Anders Persson att Sverige har mycket att lära av Israel.

[Svenska Dagbladet]

DN Debatt. Personlighetsdrag viktigare än utbildning för framgång

[2017-04-13] För att nå ekonomisk framgång som vuxen är det fördelaktigt att födas in i ett resursstarkt hem, vilket är den faktor som har störst effekt på utbildningsnivå.

[Dagens Nyheter]

Så mycket ökar bopriserna hos dig

[2017-04-13] Bostadspriserna fortsätter stiga - trots allt fler varningar om en bostadsbubbla. - Experterna pratar, men ingen lyssnar. Gemene man väljer att bara titta på facit istället, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

[Göteborgs-Posten]

Länsförsäkringar Östgöta förstärker

[2017-04-13] Länsförsäkringar Östgöta har rekryterat en ny bankchef, Filip Apelstav från Norrköping kliver nu in på den posten.

[Linköpings-Posten]

Hotande bobubblan: De enskilda hushållen maktlösa

[2017-04-12] Det är en försvinnande liten andel av svenska folket som är oroliga över bostadsmarknaden eller den egna skuldsättningen, visar en ny rapport. Men det borde de vara, enligt experter som SvD har talat med.

[Svenska Dagbladet]

Omedvetna val ska få oss klimatsmarta

[2017-04-12] Just nu pågår ett forskningsprojekt vid Handelshögskolan i Göteborg, där man studerar hur man kan få människor att göra mer miljösmarta val, utan att själva märka det.

[Sveriges Radio Göteborg]

Ny revisorsutbildning på Handels

[2017-04-12] Efter dialog med revisions- och redovisningsbranschen inrättar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett nytt kurspaket för den som satsar på att bli auktoriserad revisor.

[Realtid]

Människor ska förmås välja bort kött - omedvetet

[2017-04-11] Förra året åt svenskarna mer kött än någonsin tidigare, trots köttets stora klimatpåverkan.

[Sveriges Radio P1]

Ny revisorsutbildning på Handels i höst

[2017-04-10] Efter dialog med revisions- och redovisningsbranschen inrättar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ett nytt kurspaket för den som satsar på att bli auktoriserad revisor.

[Balans]

Säljande feminism

[2017-04-06] Fler och fler kändisar bekänner sig till feminismen, modeföretagen tävlar i vem som kan vara mest normbrytande och femvertising - att genom reklam försöka stärka kvinnor - har blivit ett alltmer populärt sätt att söka nå den kvinnliga marknaden.

[Nationella sekretariatet för genusforskning]

Greider: Helt rätt att beskatta privat sjukförsäkring!

[2017-04-04] I den svenska sjuk- och hälsovårdslagen står det i den andra paragrafen följande: Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

[Dala-Demokraten]

Mariannes vinbutik förvånar fransmännen

[2017-04-02] - Att våga jobba inom den mansdominerande vinbranschen får många fransmäns ögon att bli stora som tekoppar, berättar Marianne Svensson, som kommer från Hindås, men är bosatt i Dijon och där hon driver en vinbutik.

[Göteborgs-Posten]

Förslaget är ett slukhål för sjukvården

[2017-03-30] Regeringen bör lämna vanliga människors löner i fred, skriver nio liberala region- och landstingspolitiker i en debattartikel. Hej! Tack för att du läser Dagens Medicin!

[Dagens Medicin]

Miljöprofessorn som blir ledarskribent i ETC Göteborg

[2017-03-29] Thomas Sterner är professor i miljöekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg och en av dagstidningen ETC Göteborgs nya ledarskribenter.

[ETC]

Mer pengar på kläder och skor

[2017-03-29] Svenskar spenderar mer på kläder och skor än vad de tror.

[Kristianstadsbladet]

Stort intresse för gröna investeringar

[2017-03-28] Nu kommer resultaten från de första gröna investeringarna, som svenska kommuner har gjort med hjälp av så kallade gröna obligationer.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Redovisningsbranschen måste öka sin närvaro

[2017-03-27] Varje år anordnar Handelshögskolan i Göteborg en arbetsmarknadsmässa för revisions- och konsultbranschen, Rekon-mässan.

[Konsulten]

Tjänsteman var inblandad i Allras kritiserade affär

[2017-03-27] När PPM-bolaget Allra genomförde sina nu omstridda affärer med Oak Capital, värda flera hundra miljoner kronor, satt en högt uppsatt tjänsteman på finansdepartementet som ordförande i finansbolaget.

[Omni]

Statstjänsteman hade i nyckelroll i Allraskandalen

[2017-03-27] En högt uppsatt tjänsteman inom Finansdepartementet spelade en viktig roll när pensionsbolaget Allra gjorde ett par av sina ifrågasatta affärer.

[Sveriges Radio]

Sveriges första universitetsguider hamnar i Göteborg

[2017-03-25] I höst börjar de första guidestudenterna på Göteborgs universitet - på den första universitetsutbildningen för guider i Sverige.

[SVT Nyheter Väst]

Disputation: Christian vill bidra till större förståelse av förbättringsarbete i vården

[2017-03-24] Den traditionella professionella styrningen av vården är inte i samklang med den nyare och mer managementinriktade styrningen. Det beror på olikheter i prioriteringar och värderingar.

[Högskolan i Skövde]

Plastkassar dumt alternativ enligt forskare

[2017-03-22] Från och med den 1 juni måste handlarna börja informera sina kunder om plastpåsarnas miljöpåverkan. Det har vi rapporterat om tidigare. Om tre år är målet att varje enskild person ska använda max 90 plastpåsar per år.

[Sveriges Radio Göteborg]

Första svenska utbildningen till guide startar i Göteborg

[2017-03-21] I höst startar Göteborgs universitet ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det är den första utbildningen i sitt slag i Sverige. Utomlands har universitetsbaserade guideutbildningar länge varit praxis.

[Svensk Historia]

Meny

[2017-03-21] Fredagen 17/3 anordnade EBA en debatt kring enprocentmålets för- och nackdelar. Till grund för debatten låg Lars Anells EBA-rapport Enprocentmålet - en kritisk essä.

[Expertgruppen för Biståndsanalys]

Studenter lär sig guida på universitet

[2017-03-21] Göteborgs universitet startar ett kandidatprogram för den som vill bli guide. Det blir den första utbildningen i sitt slag i Sverige.

[Norran]

Professorn: Räkna med låg ränta länge till

[2017-03-20] Förbered dig på en lång period av mycket låga räntor - och fortsatt oro för en bostadsbubbla.

[Göteborgs-Posten]

I ett rättssystem med jury hade inga SD:are släppts in i domstolen

[2017-03-19] KOLUMNISTER Ett system där brottsmisstänkta judar skulle ställas inför nazistiska domare förespråkas av ingen. Tvärtom skulle man riskfritt våga gissa att alla ickenazister skulle finna en sådan ordning direkt vämjelig.

[Aftonbladet]

Istället för sommarjobb - driva företag

[2017-03-18] Med 2 000 kronor i hjälp från kommunen ska skolungdomar som går i årskurs nio till och med tvåan på gymnasiet i Stenungsund, starta eget företag i sommar för att se vad det innebär.

[Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust]

Ytterst få poliser döms för brott

[2017-03-16] 2016 anmäldes poliser i länet för 1 341 brott. Men bara sex poliser har dömts, visar SFT:s granskning. Internutredningarna håller inte måttet, säger rättsprofessor Dennis Töllborg. Polisen i länet anmäldes för 1 341 brott förra året.

[Stockholms Fria Tidning]

Repliker. Akademin borde tydligare värna sitt sanningsideal

[2017-03-15] REPLIK. Att slira på sanningen, eller att medvetet undanhålla delar av den, om än med de mest hedervärda avsikter, är djupt problematiskt just för att det underminerar den trovärdighet som är akademins själva förutsättning,

[Dagens Nyheter]

Amerikanska kycklingjätten till Göteborg

[2017-03-14] Kycklingälskare har läge att se fram emot sommaren. Den amerikanska snabbmatsjätten med kycklingfokus slår snart upp portarna i Göteborg.

[Göteborgs-Posten]

Privata vårdföretag har skapat en tudelad välfärd

[2017-03-10] Vinster i välfärden är intimt sammankopplad med framväxten av en tudelad välfärd.

[Göteborgs-Posten]

Piteå får beröm

[2017-03-09] Piteå är bäst! Eller i alla fall lyfts Piteå fram som en bra kommun där medborgarna är stolta över sitt ursprung i studien "Attraktiva platser".

[Piteå-Tidningen]

Därför har vi internationella kvinnodagen

[2017-03-08] I dag är det 100 år sedan den ryska revolutionen inleddes vilket var bakgrunden till internationella kvinnodagen. Allt började efter en demonstration som handlade om livsmedel.

[Göteborgs-Posten]

Kritiken mot systemet ökar

[2017-03-07] Kritiken har blivit allt starkare mot det svenska systemet där de politiska partierna utser nämndemän. Två vetenskapliga studier visar att domar kan färgas politiskt och skandaler kring nämndemän med rasistiska åsikter har avslöjats.

[Dagens Nyheter]

Normer och traditioner lever kvar

[2017-03-07] Kvinnor är inte längre de som shoppar mest. Men har experterna rätt kommer digitaliseringen lösa åtminstone en av samhällets ojämlikheter, nämligen vårt förhållningssätt till konsumtion.

[Bohusläningen]

Forskare: Saknas motpart till välfärdslobbyn

[2017-03-06] En oförutsedd effekt av privatiseringen av den svenska välfärden är lobbyverksamhets framväxt, säger John Lapidus, forskare i ekonomisk historia på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, till ETC.

[Omni]

Är världen delbar?

[2017-03-04] På 400-talet före Kristus förde den grekiske filosofen Demokritos fram hypotesen att det finns en gräns för världens delbarhet. Han hävdade att materia inte kan delas i hur små bitar som helst, och kallade den minsta odelbara enheten för atom.

[Balans]

Massiv lobbyism mot vinstbegräsningar - med skattemedel

[2017-03-04] En majoritet av svenskarna stöder förslaget om att begränsa vinsterna i välfärden. Trots det har en stor del av lobbyismen som velat stoppa förslaget finansierats med skattemedel.

[ETC]

Så shoppar svenskarna

[2017-03-02] Svenskarna är både medvetna och kräsna konsumenter. Hela tre av fyra svenskar tycker att ansvarstagande är en förutsättning för högkvalitativa produkter.

[Cap & Design]

Människan är ett svårdresserat djur

[2017-03-02] För att vi ska rädda klimatet måste vi ändra våra beteenden, har vi fått höra. Men vem vill att livet ska bli tråkigare och mindre bekvämt? Finns det till exempel några alternativ till att ha bil?

[Miljö & Utveckling]

Sidansvarig: Daniel Karlsson|Sidan uppdaterades: 2014-09-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?